Meny

Vil ta opp vanskelige spørsmål med Stoltenberg

Russlands president Dimirij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg deltok på et næringslivseminar på Oslo plaza i forbindelse med den russiske presidentens besøk i Oslo mandag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Dmitrij Medvedev vil i samtalene med statsminister Jens Stoltenberg tirsdag også gå inn i vanskelige spørsmål i forholdet mellom de to landene.

– Tirsdag skal Stoltenberg og jeg diskutere detaljer på bakgrunn av det som er blitt drøftet i dag, sa president Dmitrij Medvedev da han talte på norsk-russisk næringsseminar i Oslo mandag ettermiddag.

Store og små innen norsk næringsliv hadde benket seg i gallasalen i skyskraperhotellet til Radisson i Oslo sentrum for å høre hva den russiske presidenten tenker om norsk og russisk forretningssamarbeid.

De fikk høre en president som vektla de betydelige mulighetene markedet i «en av verdens raskest voksende økonomier» innebærer for norsk bedrifter.

Se også: - Illusjoner om en løsning

Han poengterte også at han har lang erfaring fra arbeid i sentraladministrasjonen og kjenner bekymringene i næringslivet blant annet etter flere perioder som styreformann i Gazprom.

– Handelen med Norge utgjør bare 1,4 prosent av den samlede russiske utenlandshandelen, og det stemmer langt fra overens med potensialet den norske økonomien utgjør, sa Medvedev.

– Ikke bare olje og gass

– Russland er ikke bare olje og gass. Det er en mengde andre muligheter for investeringer.

Vi som myndigheter skal gå inn og minimalisere hindrene og problemene som ligger i veien for næringslivet, sa Medvedev, trolig vel vitende om at Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var blant tilhørerne.

Se også: Kong Harald fikk mammuttann av Medvedev

Telenor har akkurat sett slutten på sitt årelange rettsmareritt knyttet til investeringene til VimpelCom.

Mye tyder på at den russiske regjeringen har spilt en aktiv rolle i arbeidet med å løse konflikten med det som trolig var et stråselskap for en av Russlands mektigste og rikeste næringslivsmenn.

Se også: På geledd for Medvedev

Uttalelsene til Medvedev mandag tyder på at han akter å rydde opp i vanskelighetene norske selskaper møter – i form av korrupsjon og manglende rettssikkerhet – når de går inn i Russland.

– Det er godt å se at Telenor-saken er løst. Den er veldig viktig for norske bedrifter, og er et uttrykk for at de trenger mer forutsigbarhet og sterkere rettssikkerhet, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB da arrangementet var over.

Se også: Stangs staselige håndhilsen

Energi-samarbeid

Norge har en betydelig tilstedeværelse i olje-, gass- og energisektoren, gjennom blant annet Statoil, Aker Solutions og serviceselskapet Reinertsen. I tillegg utgjør fiskeeksport 80 prosent av den samlede handelen med Russland, ifølge Stoltenberg.

Nå ser han og Medvedev blant annet et nytt marked for energieffektivisering, energisparing og teknologi for fornybar energi, som var blant de prioriterte områdene den russiske presidenten tok opp i sin tale.

– Miljøvennlig energi er en naturlig del av de samtalene vi skal ha tirsdag. Norge har verdens beste selskaper på energieffektivitet og energiøkonomisering, blant annet Statoil og Aker Solutions, og de skal bidra med sin teknologi, sier statsministeren.

Også innen IT-sektoren inviterte Medvedev norske selskaper til å delta. Han ønsker et russisk Silicon Valley og ønsker bidrag fra norske selskaper.


Følg president Medvedevs besøk i Norge:Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus