Meny

Selger flere nye boliger

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Og lageret av eldre, mindre markedstilpassede prosjekter tømmes, sier analytiker.

Salget av nye boliger på Østlandet steg i mars og april sammenliknet med de to foregående månedene.

Det viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag. - Det ser ut til at det går mot en normalisering av salget, som nå er på et levelig nivå, sier sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten.

I løpet av de siste to månedene har 956 nye boliger blitt solgt, noe som utgjør ni prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert. Salget var på syv prosent ved forrige måling (februar), og fem prosent på samme tid i fjor.

Lageret tømmes
Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Antallet ledige boliger til salgs øker for første gang siden desember 2008, til 2.933, men er fremdeles relativt lavt, ifølge Econ Pöyry.

- Årsaken til økningen er flere ikke-igangsatte og igangsatte ledige boliger. Antallet ferdigstilte boliger til salgs synker imidlertid for femte måling på rad og er nå på 518. Selv om dette fremdeles er et høyt tall, indikerer utviklingen at lageret av eldre, mindre markedstilpassede prosjekter er i ferd med å tømmes, sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten. 

Høegh mener et normalt antall ferdigstilte boliger i østlandsområdet burde ligge på 100-150 boliger.

- Og blant de eldre prosjektene som ikke går godt, er det nok fremdeles prutemuligheter, tror Høegh.

Fremover forventer Høegh at lageret av ferdigstilte boliger vil gå ned, samtidig forventer han at tilførselen av nye prosjekter vil ta seg opp.

- Det passer bra at ikke-igangsatte øker mens ferdigstilte er på vei nedover. Det skal være en sammenheng, så her går utiklingen går i riktig retning, mener Høegh, og tilføyer:

- Jeg regner vel ikke med at det skal bli kjempebonanza, men det er jo heller ingen tjent med.

Prisene stiger
Han sier også at det er en viss økning i etterspørselen etter dyrere og mer sentrumsnære boliger.

Oslo Nord og Oslo Øst/syd har høyest salgstakt med 16 og 17 prosent og Hedmark har lavest salgstakt med 4 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyrys database er 36.200 kroner, som er 400 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen i februar.

Prisene i nyboligmarkedet følger først og fremst prisene i bruktboligmarkedet. Derfor forventer Høegh svakt økende nyboligpriser fremover.

Les også:
- Før-krise-optimisme i boligmarkedet
Jakter på boligtomt til 50 millioner kroner
Boligprisene fortsetter opp 

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus