Meny

Taper tusener på feil skatteklasse

Selvangivelsen er like om hjørnet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattebetalerforeningen frykter at mange enslige forsørgere taper tusener av kroner på feil skatteklasse. De fleste som har krav på klasse 2, og dermed et betydelig inntektsfradrag, må selv passe på at de får det.

En kontroll utført av Skatt Øst viste at nesten sju av ti som skulle ha skatteklasse 2 ikke hadde krevd dette selv. Ved å havne i feil skatteklasse, taper de 40.800 kroner i inntektsfradrag, noe som ville gitt 11.424 kroner i lavere skatt.

Les også: Riktig skatteklasse er verdt 11.424 kroner

Lett å overse

– Jeg har hatt en mistanke om at mange ikke selv passer på at de får riktig skatteklasse, men jeg ville ikke trodd tallet var så høyt. Dette bekrefter det vi har sagt lenge, at skatteklassen er noe av det viktigste å sjekke, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Les også: 12.000 bankkunder risikerer skattesmell

Hun peker på at det er et fradrag som er lett å overse for skattyterne. Beløpet framgår ikke av noen post på selvangivelsen. En må selv sjekke hvilken klasse en er plassert i. Det står øverst på selvangivelsen, under fødselsnummeret. Er det feil, må det rettes. Selve fradragsbeløpet er det skattekontoret som trekker fra før beregning av skatt.

Les også: Fradrag fra A til Å

– Jeg har full forståelse for at skatteklassen er lett å overse. Og dette angår en gruppe som nettopp kan trenge dette fradraget. Kanskje det burde stå en oppfordring om å sjekke skatteklassen sin på skjemaet, sier Nilsen

Forsørgere

I klasse 1 trekkes 40.800 kroner fra inntekten, i klasse 2 det dobbelte. Med 28 prosent skatt gir klasse 2 en skattebesparelse på 11.424 kroner ekstra, nesten en tusenlapp netto i måneden.

– Reglene for skatteklasse 2 er noe av det vi får flest spørsmål om. Det er mange som er klar over reglene, men det spørs om kunnskapen når ut til dem som trenger det mest, sier Nilsen.

Les også: Datafeil skaper skattekluss

De som forsørger barn alene har krav på klasse 2. Det samme gjelder gifte par der den ene er uten inntekt, for eksempel studerer (og ikke har glede av sitt personfradrag). Da har ektefellen med inntekt krav på klasse 2.

– Gjelder det ektepar, legges klasse 2 vanligvis inn automatisk der det er aktuelt. Men har man giftet seg 1. november 2008 eller senere, og den ene er uten inntekt, må man selv be om klasse 2. Samboere i samme situasjon har derimot ikke krav på fradrag, forklarer Nilsen

Delt omsorg

Etter samlivsbrudd der det er delt omsorg for barna vil det lett oppstå misforståelser. Ved delt omsorg, der barna er like mye hos begge foreldrene, sier regelen at foreldrene skal ha klasse 2 annethvert år.

Skattekontoret setter da foreldrene i klasse 1, og så må den av dem som skal ha fradraget sørge for å rette det opp.

Enslige forsørgere som har hele omsorgen for barnet, blir også vanligvis plassert i klasse 1 og må sørge for riktig plassering selv.

– Hvis den som er alene med omsorgen får barnebidraget utbetalt via Nav innkreving, får vedkommende automatisk klasse 2. Men alle som får bidrag betalt privat, har delt omsorg eller forsørger barn over 18 år må selv sørge for riktig skatteklasse.

– Det er en utbredt misforståelse at skattemyndighetene vet alt og at de retter opp hvert år framover når en har sagt fra en gang. De som har krav på klasse 2 må følge med og ofte rette hvert år, sier advokat Gry Nilsen. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus