Meny

Klimalov utsatt i USA

Senator John Kerry må erkjenne at arbeidet med den amerikanske klimaloven ikke går som planlagt. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offentliggjøringen av forslaget til amerikansk klimalov er blitt utsatt, opplyser den demokratiske senatoren John Kerry.

Han har ledet arbeidet med loven sammen med republikaneren Lindsey Graham og den uavhengige senatoren Joe Lieberman.

Les også: Obama satser på atomkraft

Meningen var at lovforslaget skulle vært lagt fram mandag, men lørdag ble det klart at dette ikke blir noe av.

Graham har sagt at han kommer til å trekke seg fra arbeidet med loven og begrunner dette med striden om reform av lovverket som regulerer innvandringen til USA.

Stilte krav

Ifølge avisa Washington Post har den republikanske senatoren tidligere skrevet et brev med krav om at Demokratene måtte droppe forsøket på å få nye innvandringslover vedtatt nå. Hvis de ikke i stedet prioriterte klimaloven, varslet Graham at han ville avslutte samarbeidet med Kerry.

Les også: Utsatt for klimaboikott

Kerry selv sier han håper å fortsette sin innsats for å få klimaloven vedtatt i Senatet. Han understreker at utsettelsen som har oppstått nå, er midlertidig.

Atomkraft

Formålet med forslaget til ny klimalov er å redusere USAs utslipp av gasser som forsterker drivhuseffekten. Kilder i amerikansk industri med kjennskap til lovforslaget, sier det inneholder en rekke tiltak for å fremme atomkraft, siden kjernekraftverk har lave utslipp av CO2.

Begrensningene på CO2-utslipp fra kraftproduksjon skal imidlertid først tre i kraft i 2013. I tidligere forslag har disse begrensningene vært tenkt innført i 2012.

Tautrekking

De fleste amerikanske miljøorganisasjonene støtter klimaloven, selv om tautrekkingen i Kongressen kan føre til at flere av de foreslåtte tiltakene blir mindre effektive.

– De som har klimaendringer som sin viktigste sak, er nødt til å dempe ambisjonene sine, fastslår Eileen Claussen fra miljøorganisasjonen Pew Center on Global Climate Change. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus