Legemiddelindustrien flytter til Asia:«Fordelene gjelder ikke hvite»

Legemiddelindustriens testing av medisiner skjer i stadig større grad iAsia. Det påvirker også medisinenes effekt på andre befolkningsgrupper. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Legemiddelindustriens testing av medisiner skjer i stadig større grad iAsia. Det påvirker også medisinenes effekt på andre befolkningsgrupper. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framtidens medisinske nyvinninger kan miste effekt på europeiske pasienter. Det skjer fordi testingen av legemidler er flyttet til Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I Norge selges det allerede hjertemedisiner som ikke har effekt på svarte pasienter. I pakningsvedlegget til pillene «Cozaar» står det: «Disse fordelene gjelder ikke svarte pasienter».

- Det er riktig. I flere studier av høyt blodtrykk og hjertesvikt, så viser det ser at denne gruppen legemidler har ulik effekt blant forskjellig befolkningsgrupper, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket.

For denne typen medisiner er effektene mindre for afro-afrikanere og afrikanere fra sør for Sahara på grunn av genetiske forskjeller.

I fremtiden kan det komme til å stå på nye pilleesker: «Disse fordelene gjelder ikke hvite pasienter».

- Kan bli vondt å svelge

Madsen regner med at det i fremtiden vil være andre befolkningsgrupper som rammes.

- Utprøvningen av legemidler flyttes allerede til lavkostland i Asia. Når testgruppene endres er det også mulig at de nye medisinene tilpasses de samme befolkningsgruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan bli vondt for oss å svelge at det kommer legemdiler som virker bedre på asiater enn på europeere, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen. Foto: Legemiddelverket- Det kan bli vondt for oss å svelge at det kommer legemdiler som virker bedre på asiater enn på europeere, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen. Foto: Legemiddelverket

- Det kan bli vondt for oss å svelge at det kommer legemdiler som virker bedre på asiater enn på europeere, sier avdelingsoverlegen.

Han minner om at det i asiatiske land som Kina og India befinner seg en allerede stor og voksende gruppe mennesker med stor betalingsevne, og at disse gruppene kan overta rollen som de rike landene i Europa og Nord-Amerika har hatt.

I Norge eksporteres allerede utprøvningen av nye medisiner. Fra 2008 til 2009 var det et markant fall i testingen på nordmenn.

- Foreløpig vet vi ikke om denne utviklingen fortsetter i 2010, men på sikt kan dette ha uheldige følger, advarer Madsen.

Effektene som hjertemedisin har på forskjellige befolkningsgrupper henger sammen med genetiske forskjeller, mener Steinar Madsen i Legemiddelverket.

- Det har ingenting med kosthold og slike ting å gjøre. I USA har man for eksempel også godkjent legemidler som kun har effekt for afro-amerikanere. Disse legemidlene har hatt begrenset suksess, sier han.