Meny

Foreslår hvalfangst i ti år til

Hvalfangstkommisjonen (IWC)åpner for ti nye år med fangst. Illustrasjonsfoto: scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen vil la Norge, Japan og Island fortsette med hvalfangst i ti år til, trass i et internasjonalt forbud.

Det er innholdet i et kompromissforslag som hvalfangstkommisjonen (IWC) la fram torsdag.

Forslaget innebærer blant annet at hvalfangstlandene Norge, Japan og Island får fortsette fangsten i ti år med begrensede kvoter. Den japanske hvalfangsten skal etter planen reduseres med tre firedeler i løpet av fem år.

Ifølge IWC vil forslaget redde mellom 4.000 og 8.000 hvaler på grunn av lavere fangstkvoter.

Islandske myndigheter har varslet at de ikke vil godta forslaget. Men det møter også motstand blant miljøforkjempere i innbitte verneland som Australia, New Zealand og Tyskland.

IWC innførte i 1986 et forbud mot kommersiell hvalfangst. Men kommisjonens regelverk er fullt av hull, og Japan har fortsatt hvalfangsten under dekke av at det er forskningsfangst, trass i at kjøttet fra de fangede hvalene selges over disk.

Norge ignorerer forbudet helt, og også Island tillater jakt på hval.

Kommisjonens medlemsland får nå to måneder på seg til å diskutere forslaget, som skal behandles på IWCs årsmøte i Marokko i juni.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus