Muhammed-tegner sier han presses til å slutte

Kurt Westergaard sier han nå er blitt bedt om å gi seg. Foto: Scanpix
Kurt Westergaard sier han nå er blitt bedt om å gi seg. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen bak den mest omstridte av de såkalte Muhammed-karikaturene, Kurt Westergaard, sier han er blitt bedt om å pensjonere seg mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Westergaard er 74 år gammel og jobber fortsatt for Jyllands-Posten, avisa som i 2005 først trykket karikaturene av den muslimske profeten Muhammed.

Det er ikke uvanlig at Jyllands-Posten lar ansatte få beholde jobben etter at de har nådd pensjonsalderen som i Danmark er 67 år. Westergaard sier imidlertid at han nå er blitt bedt om å gi seg.

– Det er en påtvunget ferie, men det ser ut som jeg blir pensjonert, sier tegneren til nyhetsbyrået AFP.

– Sikkerhetsrisiko

Han har de siste årene mottatt tallrike drapstrusler og blitt utsatt for ett drapsforsøk. Selv mener han at han oppfordres til å slutte i jobben fordi han er blitt en fare for sikkerheten til kollegene.

– Det er synd. Jeg er blitt en for stor byrde og en svært stor sikkerhetsrisiko, sier Westergaard.

Han forteller at han ikke har levert tegninger til avisa det siste halvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ledelsen var bekymret etter at to menn ble pågrepet i Chicago i fjor for å ha planlagt angrep mot Jyllands-Posten, og etter angrepet på meg i januar, forklarer tegneren.

Han sier han trolig kommer til å godta å bli pensjonert, men at han vil ha et møte med avisas ledelse i begynnelsen av juni for å diskutere framtida. Til andre medier har Westergaard sagt at han selv vurderer å gi seg, uten å nevne konflikten med arbeidsgiveren.

Voktes av politiet

Tegningen hans fra 2005, som viser Muhammed med en turban formet som en bombe, ble gjengitt i en rekke aviser i flere land, også i Norge.

Karikaturen førte til demonstrasjoner og voldsepisoder i flere muslimske land, og i Syrias hovedstad Damaskus ble ambassadene til både Danmark og Norge satt i brann.

Siden disse hendelsene har Westergaards bolig vært under kontinuerlig politiovervåking.

I 2008 pågrep dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe avistegneren. Og første nyttårsdag i år klarte en somalisk mann væpnet med øks å bryte seg inn i Westergaards hjem. Tegneren reddet seg ved å søke tilflukt i et spesialbygd rom. (©NTB)