Meny

Har advart mot vulkanaske i mange år

Islandske fagfolk har lenge advart om at vulkanutbrudd på øya kan få dramatiske følger på det europeiske fastlandet. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke vulkanaskeøvelser på Island har gjentatte ganger ført til advarsler om at flytrafikken i Europa kunne bli lammet.

Islendingene har advart gang på gang, men har ikke blitt hørt, skriver Aftenposten.

Se de siste bildene fra Eyjafjallajökull her.

– Vi har jobbet med dette i ti år. Vi har hatt flere øvelser som har vist at et vulkanutbrudd på Island kunne få dramatiske følger. Hver tredje måned har vi hatt øvelser lokalt, og i tillegg har vi hatt øvelser med Storbritannia og Norge. Vi har visst at dette kunne skje, sier prosjektleder Egill Thordarsson ved Islands NOTAM-kontor.

Les også: NATO-øvelse preget av aske

Jobber med nye flyregler for vulkanaske

Han har ingen forklaring på hvorfor advarslene er blitt ignorert, men tror kanskje at folk ikke har klart å ta det inn over seg ettersom konsekvensene har vært så katastrofale.

Les også: Kan fly i asken

Både europeiske luftfartsmyndigheter, politiske myndigheter og flyselskaper har gjentatte ganger hevdet at ingen var forberedt på de enorme konsekvensene av vulkanasken.

– Sjefene som sier det, visste det sikkert ikke, sier Thordarsson. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus