Meny

Trolig åpent luftrom fredag

SAS' fly sto på Gardermoen da trafikken ble stanset for en uke siden. Torsdag fløy ikke selskapet til og fra Bergen lufthavn Flesland. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk luftrom går torsdag kveld klar av flyforbudssonen etter vulkanutslippene. Avinor sier det med stor grad av sikkerhet være slik utover formiddagen fredag.

Norsk luftrom går torsdag kveld klar av flyforbudssonen etter vulkanutslippene. Avinor sier det med stor grad av sikkerhet være slik utover formiddagen fredag.

Nye prognoser klokken 2 og klokken 8 vil gi en sikrere beskrivelse av utviklingen, opplyser Avinor.

Norge ligger i sone 2, og det er dermed opp til flyselskapene å foreta risikovurderingen, opplyser Luftfartstilsynet.

SAS stanset torsdag ettermiddag alle avganger fra Flesland. Norwegian, derimot, fløy fortsatt.

Klokken 16.47 kom det melding over høyttaleranlegget på Flesland om at SAS stanser alle avganger fra Flesland, melder bt.no.

Ulik praksis

Terminalsjef Alf Sognefest ved flyplassen sier at Flesland ligger i en sone der man ikke kan garantere at det ikke er aske, og at det er opp til flyselskapene å avgjøre om de vil fly.

Det var ventet nye prognoser om vulkanasken klokka 20 torsdag.

Men til tross for at SAS satte alle sine fly på bakken, valgte Norwegian å la sine Bergens-avganger gå som normalt.

– Flesland er åpen og luftrommet er åpent. Luftfartstilsynet har godkjent våre prosedyrer for hvordan vi skal fly under disse forholdene, så da velger vi å fly, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til NTB.

Sjekkes oftere

– Er det dere som er uforsiktige eller er det SAS som er overforsiktige?

– Vi tør ikke uttale oss om hva SAS gjør. Men for å kunne fly i disse områdene ble vi bedt om å utarbeide svært nøye prosedyrer, og det har vi gjort, sier hun, og understreker at Norwegian aldri ville fløyet dersom det ikke var sikkert. De nye prosedyrene går ut på at flyene sjekkes mye oftere enn før.

Widerøe innstilte sine avganger på hele Vestlandet torsdag kveld.

– Vi har ennå ikke fått tillatelse fra flyfabrikanten vår til å fly i sone 2, derfor må vi vente på en endelig tillatelse. Vi håper å få en slik på plass fredag morgen, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus