Meny

Bellona anmelder Statoil for giftutslipp

Fredric Hauge og Bellona anmelder Statoil for lekkasjer av giftige kjemikalier. Foto: Statoil/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona anmelder Statoil for lekkasjer av giftige kjemikalier fra grunne injeksjonsbrønner i havbunnen.

Bellona-leder Frederic Hauge mener de kan påvise lekkasjer fra 14 såkalte avfallsbrønner i perioden 1997 til 2009. Statoil er operatør på 13 av disse. ExxonMobil på den siste.

– Disse 14 lekkasjene utgjør de alvorligste giftutslippene i Nordsjøens nyere historie. De viser at norsk oljeindustri langt fra er så ren som den ønsker å gi uttrykk for, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Full åpenhet

Torsdag gikk miljøvernorganisasjonen til anmeldelse av Statoil for brudd på forurensningsloven.

– Vi krever full åpenhet fra både industrien og myndighetene. Dette er veldig alvorlige hendelser som må fram i lyset, sier Hauge.

Petroleumstilsynet krevde forrige måned at operatørene skulle rapportere om status på alle injeksjonsbrønner på sokkelen. Kravet kom etter at Statoil leverte sin rapport om en lekkasje på Veslefrikk.

Mangler i utforming

Statoil innrømmet at selskapet har gjort for dårlige forberedelser før de begynte å injisere giftig avfall i brønnene.

– Vi har sett at det har vært mangler i utformingen og oppfølgingen av disse brønnene. Retningslinjene er nå innskjerpet for å hindre nye lekkasjer, sier informasjonssjef Gisle Johanson i Statoil til NTB.

Johanson sier de har varslet og informert om lekkasjene lenge før Bellona fattet interesse for saken. I Statoil hevdes det at utslippene ikke representerer vesentlige miljøskader.

– Våre studier bekrefter det, sier Johanson. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus