Meny

– Vulkanen på Island sover ikke ennå

Dette bildet er tatt klokka 13.00 onsdag og viser at vulkanen har minket betydelig, og er nå på 20 prosent av hva den var i helgen. Det, og det faktum at vinden snur og vil blåse asken ut over Atlanterhavet, er godt nytt for flyselskapene og de reisende. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mengden av aske etter vulkanutbruddet på Island er redusert til et ubetydelig nivå, opplyser islandske eksperter. Men faren er langt fra over.

– Den eksplosive aktiviteten har sunket, og askeproduksjonen er mindre, sier Pall Einarsson, professor i geofysikk ved universitetet i Reykjavik.

Han understreker imidlertid at vulkanen under Eyafjallajökull ennå ikke har falt i søvn, og at det er umulig å forutsi når utbruddet vil være over.

Les også: Flyselskapene har tapt 10 milliarder

75 prosent av flytrafikken går som normalt

– De seismiske bevegelsene er kraftigere enn noensinne, forklarer han.

– Vi ser i øyeblikket ingen tegn på at det er i ferd med å gi seg, og vi kan ikke forutsi når utbruddet vil stanse, konstaterer han.

Ifølge det islandske sivilforsvaret er intensiteten i vulkanen redusert med 80 prosent siden helgen.

Les også: - Nye regler setter liv i fare

– Den siste informasjonen vi har, tyder på at utbruddet ligger på 20 prosent av den styrken vulkanen hadde lørdag, sier Ingveldur Thordardottir, talskvinne for sivilforsvaret, onsdag.

– Asken ligger under 3.000 meters høyde, opplyser hun.

Et fly fra den islandske kystvakten skulle i løpet av onsdagen fly over vulkanens krater for å bedømme situasjonen.

Vinden, som tidligere på dagen blåste mot sørøst, mot Europa, ventes utover dagen å dreie mot sørvest. Dermed vil asken blåse ut over Atlanterhavet. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus