Meny

- Må trekke seg som NHO-president

Et selskap der NHO-president Paul-Chr. Rieber er styreleder har unndratt tollavgifter for flere hundre millioner kroner, ifølge Tollvesenet (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis noen i GC Rieber Oils bevisst står bak tolljukset, må Paul-Chr. Rieber trekke seg som NHO-president - selv om han ikke visste noe selv, mener omdømmeekspert.

NHO-president Paul-Chr. Rieber granskes for gigantisk tolljuks.

Selskapet GC Rieber Oils, der NHO-presidenten sitter som styreleder, skal ha unndratt tollavgifter for flere hundre millioner kroner, ifølge Tollvesenet.

Les: NHO-topp granskes for gigantisk tolljuks

- NHO vil miste troverdighet
- Dette er en svært alvorlig sak. NHO er helt avhengig av å ha et godt omdømme, siden de forhandler med LO og har en veldig sentral rolle i norsk næringsliv. Med én gang en slik sak dukker opp, vil NHO miste troverdighet, sier omdømmeekspert Christian Sinding i Brand Consulting til DN.no.

Tolljukset dreier seg om import av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara. Oljen er blitt fortollet som «ikke dyrefôr», noe som gjør at GC Rieber Oils har unngått en toll på 3,75 kroner per kilo. Oljen er imidlertid solgt videre til fiskefôrprodusenten Ewos.

- Må trekke seg
- Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sier Paul-Chr. Rieber til NRK. - Det er helt åpenbart at dette ikke er bra for NHOs omdømme - uansett. Rieber kan ha vært i god tro, men som styreleder har han en formell plikt til å vite. Det blir litt som å kjøre i 120 km/t i 90-sone og unnskylde seg med at man ikke visste at det var 90 på strekningen. Rieber fritas ikke for skyld selv om han var uvitende om det som skjedde, sier Christian Sinding.

- Så lenge en eller annen i selskapet med vitende og vilje står bak tolljukset, er min mening at Paul-Chr. Rieber må trekke seg som NHO-president. Selv om han ikke visste noe selv. Det hadde vært den ordentlige måten å gjøre det på, legger Sinding til.

Et forbehold
Han tar imidlertid et forbehold:

- Jeg tror vi må vente noen dager og se på utviklingen i saken. Hvis saken er bevisst fra selskapets side, da er det kjempealvorlig. Hvis dette derimot er en glipp, er det mindre alvorlig. Men til syvende og sist er dette noe Rieber ikke kan skyve fra seg ansvaret for, sier Christian Sinding.

NHO-styret er orienter
t- Vi er kjent med saken. Vi er også kjent med at Rieber forsøker å rydde opp i de feil som er begått. Rieber er i dialog med Statens Landsbruksforvaltning for å levere inn de nødvendige skjema og tilsvarende med Toll- og avgiftsdirektoratet. Vi avventer resultatet av den dialog som er etablert mellom selskapet og myndighetene og utfallet av virksomhetsgranskningen. Presidenten har redegjort for sakens omstendighet til styret i NHO, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander i en kommentar.

Rieber har informert NHOs styre om saken.

Det har ikke lykkes DN.no å komme i kontakt med Paul-Chr. Rieber onsdag formiddag.

Les også: Vil droppe post på lørdag
Kamerater fikk strømregning på over 1 million
Null tillit til VG og Dagbladet

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus