Meny

- Åpent luftrom hele onsdag

Norsk luftrom er åpent, og flere flyplasser i Europa åpnet i går kveld etter å ha vært stengt i en uke på grunn av vulkanutbruddet på Island. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele luftrommet over Norge er åpent fram til klokka 14. Avinor regner videre med at området forblir åpent fram til natt til torsdag.

- Flyforbundssonen ligger nå mellom Island og Færøyene – et godt stykke unna. For Norge ser utsiktene bra ut så langt, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til ABC Nyheter.

Tilbake til normalen

Avinor driver 46 flyplasser over hele landet og baserer seg på prognoser fra Met Office i London hver sjette time for å forutsi askesituasjonen i norsk luftrom. En prognose som var klar ved 8-tiden onsdag morgen viser at luftrommet over landet kan holdes åpent.

- Nå må vi tilbake til normalen, og vi kommer ikke til å opplyse om været hver sjette time, slik vi har gjort i denne tiden. Men vi følger med, og skulle det skje radikale endringer, vil vi starte med sekstimers varsel igjen, sier han.

Les også: Neppe askerestriksjoner onsdag morgen

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Volcanic Ash Advisory Centre i London (Met Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske.

Prognosene utgis hver 6. time. Disse danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

Les også: Kan fly i asken

En oversikt viser mange innstilte fly hos Norwegian og SAS, mens Widerøe regner med å fly tilnærmet normalt.

– Trafikken fremover vil nok dessverre fortsatt være preget av uregelmessigheter og forsinkelser, understreker Widerøe på sitt nettsted.

«So far planned»

– Flygingene går ikke helt som normalt, men det er ikke så langt unna heller, forteller markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til NTB.

De avgangene som ikke er kansellert, er ført opp som «so far planned» i oversikten på selskapets nettsider.

– Folk kan forholde seg til dette som et ja til at vi flyr. Det er det beste vi kan si for tiden, for vi vet jo ikke hva som kommer av meldinger. Det tror jeg folk har forståelse for i disse dager, sier Braathen.

Hovedgrunnen til kansellerte avganger hos Norwegian er at en del fly er blitt stående for eksempel i København som følge av askeskyen og at situasjonen dermed er slik at flyene ikke er der de skulle hatt avgang fra.

Selskapet har prioritert å få reisende hjem fra destinasjoner langt borte. Onsdag skal passasjerer få komme hjem fra blant annet Marrakech i Marokko og Malta.

SAS-innstillinger

Også SAS henviser til sine oppdaterte nettsider for oversikt over hvilke avganger som går og hvilke som er innstilt onsdag.

– Vi planlegger å fly til de fleste av de byene vi flyr til vanlig. Det blir nok en del innstillinger, men det skal likevel være mulig å komme seg både fram og tilbake onsdag, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS Norge til NTB.

Innstillingene har sammenheng med at fly og mannskaper ikke er på rett sted som følge av at luftrommet har vært stengt. Dermed blir det logistikkproblemer for SAS å bryne seg på.SAS-flygingene mellom København og USA går også onsdag til og fra Gardermoen i stedet for Kastrup. Dette gjelder fly til og fra Washington, Chicago og New York.

Les også: Full stopp i flybillettsalget

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus