Meny

- Nye regler setter liv i fare

Ansatte i SAS Tech utfører en C-check på et fly i verkstedhangaren. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flygere mener at de nye reglene som lar flyselskapene selv bestemme om de skal fly i områder med lav askekonsentrasjon, kan sette liv i fare.

Tirsdag lettet myndighetene på regelverket da de åpnet luftrommet over Norge igjen. Åpningen av luftrommet kom som en følge av nye europeiske vurderinger og prosedyrer, men møter nå protester både fra norske og utenlandske flygere, skriver Dagbladet.

Se også: Kjørte inn i asketåken

Les også: - Åpent luftrom hele onsdag

– Vi mener den situasjonen som nå er i ferd med å oppstå er uholdbar, sier Aleksander Wasland, nestleder i Norsk Flygerforbund.

Les også: Island holder pusten

Derfor står flyene

Han frykter at det kommersielle presset på flyselskapene er så stort at de kan føle seg tvunget til å fly selv om det ikke er sikkert.

Se også: Bøndene sliter i asken

– Man vet fortsatt ikke hvilke konsekvenser det har å fly i lett forurensede områder, og vi ser på dette som en ansvarsfraskrivelse fra myndighetene, sier Wasland.

Se også: Tenker positivt i en mørk tid

Pilotorganisasjonen European Cockpit Association, som representerer over 39 000 flygere fra 38 europeiske land, skriver i en pressemelding at «å blande kommersielle og sikkerhetsmessige hensyn setter liv i fare».

Les også: To SAS-fly måtte snu

Organisasjonen er sterk kritisk til de europeiske luftfartsmyndighetenes avgjørelse om å overlate avgjørelser om å fly eller ikke til flyselskapene. De europeiske pilotene etterlyser mer data for å vite om det er trygt å fly eller ikke. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus