Jordbruksoppgjøret:Nå tjener de 236.400 kroner

Lavlønnet: Bøndene er landets lavinntekts-gruppe med 55 prosent av gjennomsnittsinntekt. Foto: Colourbox
Lavlønnet: Bøndene er landets lavinntekts-gruppe med 55 prosent av gjennomsnittsinntekt. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rødgrønne regjeringen sørget for 27.600 kroner mer i inntekter per bondeårsverk i år. Nå har bøndene 55 prosent av inntekta til gjennomsnitts-nordmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Landets bønder vil i år kunne oppnå en årsinntekt på 236.400 kroner i år, opp 27.600 fra 2009.

Det går fram av grunnlagsmaterialet for jordbruksforhandlingene som i dag legges fram av Budsjettnemnda for jordbruket, som tilsvarer Teknisk beregningsutvalg for tariffoppgjørene mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverne.

Inntektene i jordbruket ligger nå på 55 prosent av gjennomsnittet i arbeidslivet for øvrig, anslått til 434.000 kroner i 2010 av Teknisk beregningsutvalg.

Etterslep etter løftene

ABC Nyheter har tidligere gjennomgått de årlige jordbruks-løftene som landbruks- og matministeren har lovet bøndene ved de årlige jordbruksavtalene de har inngått, og dokumenterte at bøndene etter offisielle tall lå 14.500 kroner under det lovede nivået i fjor.

Les i ABC Nyheter: Snøt bonden for 14.500 kroner.

Pil peker oppover

Nivået til bondeinntekten sammenliknet med andre, har imidlertid pekt klart oppover etter at de rødgrønne overtok, med Senterpartiet ved roret i Landbruks- og matdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har bondens inntekt vært lavere sammenliknet med andres, enn det siste året Lars Sponheim (V) satt som landbruksminister. Oppgjøret han ga, sendte landbruket ned i 43 prosent av gjennomsnittsinntekta for lønnstakerne i Norge i 2006 (jordbruksavtalen som inngås får utslag først året etter).

Med unntak av 2008 har landbruksinntektene økt i andel hvert år siden de rødgrønne overtok, og ligger etter beregningene nå altså på 55 prosent av det andre får.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Budsjettnemndas tallmateriale her.

- Underbygger kraftig løft

- Det er positivt at forutsetningene fra den inngåtte avtalen i 2009 ser ut å kunne bli oppfylt, noe som langt fra har vært tilfelle tidligere, sier Ole-Anton Teigen, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Han viser til regjeringens plattform lover at den vil «videreutvikle inntekts- og velferdspolitikken fra forrige periode».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tallene underbygger og dokumenterer at årets jordbruksforhandlinger må gi den norske bonden et kraftig økonomisk løft, og spesielt må dette gjelde små og mellomstore bruk i distriktene, sier Teigen.

Han påpeker at Budsjettnemndas tall viser at kjøttproduksjon på storfe har de laveste inntektene, om lag 150.000 kroner pr. årsverk, mens et sauebruk med 100 vinterfôra sauer på Vestlandet har et inntektsnivå på om lag 170.000 kroner. Kornproduksjon i kombinasjon med svin gir 250.000 kroner pr. årsverk og mjølkeproduksjon på Vestlandet 230.000 kroner.

Stor uro i bygdene

Foran årets jordbruksoppgjør, som starter med at Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag overrekker sine krav til staten 27. april, er det stor misnøye på bygdene over bøndenes økonomiske rammevilkår.

Tidligere denne uka aksjonerte 3000 medlemmer av Bondelaget på 350 plasser i Norge. Og Senterpartiets finanspolitiker har manet til et bonde-opprør.

Les i ABC Nyheter: Bønder i skvis mellom Rema og Brekk.

Artikkelen er oppdatert.