Fikk regjeringens Lofoten-bombe i fanget

BLANDET FORNØYELSE: Terje Riis-Johansen tar imot utredningen som betyr krangel på regjeringskammerset, fra oljedirektør Bente Nyland. Foto: Thomas Vermes
BLANDET FORNØYELSE: Terje Riis-Johansen tar imot utredningen som betyr krangel på regjeringskammerset, fra oljedirektør Bente Nyland. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-statsråden fikk Lofoten-tall med smell i. Oljeressursene utenfor Lofoten og Vesterålen er bare 38 prosent av hva industrien og LO regnet med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen?

* Regjeringen fikk torsdag ekspertråd om mulige miljøvirkninger av den framtidige forvaltningen av Lofoten og Vesterålen.

* Rådene sendes på høring og vil sammen med reaksjonene danne grunnlaget for den reviderte forvaltningsplanen som Stortinget får i løpet av året.

* Utvinning eller vern av de fiskerike områdene er regjeringens vanskeligste sak og har sprengkraft i seg til å velte trepartisamarbeidet. SV godtar ikke annet enn permanent vern og motsetter seg en konsekvensanalyse etter fasen med innhenting av kunnskap.

* Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling, og statsminister Jens Stoltenberg sier at all kunnskap skal på bordet før det fattes noe vedtak.

* Det er trolig flertall på Stortinget for forsiktig utvinning av de lovende områdene Nordland VI og VII og Troms II. Derfor er det viktig for SV å få stanset saken i regjering.

* Motstanderne frykter at en konsekvensanalyse vil føre til åpning. En analyse vil ta mange år å gjennomføre. (©NTB)

(ABC Nyheter): Olje- og gassressurser som ligger utenfor Lofoten og Vesterålen utgjør bare 38 prosent av det industrien og LO til nå har beregnet seg fram til.

Det går fram av anslagene oljedirektør Bente Nyland overrakte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i formiddag.

Ifølge Oljedirektoratets utredning finnes det anslagsvis 1,3 millioner m³ oljeekvivalenter gass og olje i disse omstridte havområdene.

Samarbeidsorganet for oljeindustrien, rederne og LO, KonKraft, anslår derimot i sin rapport at det er over dobbelt så mye, nemlig 3,4 millioner m³.

Men fallet i forventede ressurser berger ikke den rødgrønne regjeringen fra en beinhard intern strid for og imot oljeboring.

Industrien jubler

For industrien jubler også over disse utsiktene, og tripper for å starte leteboring - til glede for dem i nord som ser fram til verdiskaping og arbeidsplasser, til uro for miljøbevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det fortsatt interessant å bygge ut utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

- Ja. Dette er en gledens dag både for industrien og det norske folk. Dette vil gi Nord-Norge store ressurser og staten store skatteinntekter, svarer informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening, OLF.

- Oljedirektoratets tall bekrefter at dette er de mest lovende områdene på norsk sokkel, legger han til.

Aanes påpeker at oljevirksomheten vil gi store ringvirkninger i form av aktivitet i Nord-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ann kristin Sjøtveit, som leder sekretariatet for KonKraft, følger opp:

- Alle store oljeselskapene har dette området på topp. Vi har store forventinger. 1,3 millioner m³ er et veldig interessant tall, sier hun til ABC Nyheter.

Økonomisk optimisme?

Oljedirektoratet regner med at de potensielle funnene dreier seg om 36 prosent gass og 64 prosent olje. Ut fra dette anslår rapporten deres en sannsynlig verdi på 500 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Olje og gass for 500 milliarder

I regnestykket har direktoratet imidlertid regnet med en stigende pris på gass fra nå og fram til 2030. Andre analytikere mener imidlertid at den nyoppdagede teknologien for å utvinne skifergass vil revolusjonere energimarkedene og gi fallende priser.

Konsernsjef Jens Ulltveit-Moe i Umoe hevder i Aftenposten at skifer-revolusjonen truer velferden i Norge.

- Har dere tatt hensyn til prisvirkningene av den nye skiferteknologien, oljedirektør Bente Nyland?

- Nei. Vi bruker Olje- og energidepartementets prisprognoser. De tar ikke hensyn til det, svarer hun.

Fjerner ikke regjerings-striden

Lavere anslag for forekomster og mulig overoptimistiske anslag for inntekter, fjerner ikke problemene for statsråd Riis Johansens parti Sp samt SV, som i regjeringen ønsker å gå mot utbygging i disse områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gir prognosene her saklig grunnlag for å iverksette en konsekvensutredning etter petroleumsloven, om mulig utvinning, Terje Riis-Johansen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan ikke svare på det isolert på faglig grunnlag, uten å ta hensyn til en avveining av alle interessene. Men omfanget er så stort som 5-6 Goliat-funn. Det er ikke tvil om at vi har gått i gang med prosjekter der utgangspunktet har vært lavere, sier statsråden på ABC Nyheters spørsmål.

- Det er ikke mulig å svare uten å ta med vurderinger i forhold til fiskeri- og miljøhensyn også. I går ble det lagt fram rapporter som viser at det er reelle miljøinnvendinger. Denne rapporten viser at det er et reelt faglig grunnlag for å vurdere olje- og gassressurser, presiserer han.

- Ødeleggende for klimaet

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund konstaterer at anslaget er langt under halvparten av mengdene oljenæringa har trodd på, men mer enn nok til å gjøre store skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skal vi oppnå klimamålet om å oppnå maksimum 2 graders temperaturstigning, sier forskerne at vi bare kan utvinne en fjerdedel av verdens allered oppdagede fossile ressurser, sier Haltbrekken.

- Forbrenningen av olje og gass fra Lofoten og Vesterålen tilsvarer samlede norske utslipp i 8-10 år, framholder han.

Les i ABC Nyheter: Begge parter tar miljørapport til inntekt for seg selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CO2-utslipp: Gass og olje fra Lofoten vil gi verden 475 millioner tonn CO2-utslipp, advarte Natur og Ungdom. Foto: Thomas VermesCO2-utslipp: Gass og olje fra Lofoten vil gi verden 475 millioner tonn CO2-utslipp, advarte Natur og Ungdom. Foto: Thomas Vermes


- Verst der det er mest

Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona mener den nye utredningen styrker argumentene mot å åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De største prospektene ifølge rapporten er Nordland VI (et felt sør-sørvest for Lofoten og Vesterålen, journ. anm). Og det er der hvor det er mest konfliktfylt. Dette er de mest sårbare områdene. Her er de største naturverdiene, og her blir det størst konsekvenser av en ulykke, sier Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skjer det noe på Nordland VI, vil det ikke bare forurense i området. Vind og strøm gjør at du kan få olje dratt gjennom på begge sider av Lofoten, sier han og advarer:

- Dette er områder med veldig store steinurer. Du kan ikke krype inn i steinurene og gjøre reint etter oljesøl!

Frp: - Ikke enten-eller

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen, som fulgte framleggelsen av rapporten, avviser at man kan tenke enten-eller på utbygging i hele området.

- Man må vurdere punkt for punkt og ta konkrete beslutninger. Her ligger store ressurser som kan komme det nordnorske samfunnet til gode, sier han.

- Hadde jeg i min forrige jobb som forretningsutvikler anbefalt firmaet å si nei til et prosjekt som har så liten økonomisk risiko i forhold til mulige gevinster, ville jeg fått sparken, sier han.

Les også: Lofoten-rapport gir olje-sprut

Les også: Begge parter: Rapporten viser at vi har rett

Artikkelen er oppdatert med kommentarer.