Fikk regjeringens Lofoten-bombe i fanget

BLANDET FORNØYELSE: Terje Riis-Johansen tar imot utredningen som betyr krangel på regjeringskammerset, fra oljedirektør Bente Nyland. Foto: Thomas Vermes
BLANDET FORNØYELSE: Terje Riis-Johansen tar imot utredningen som betyr krangel på regjeringskammerset, fra oljedirektør Bente Nyland. Foto: Thomas Vermes

Sp-statsråden fikk Lofoten-tall med smell i. Oljeressursene utenfor Lofoten og Vesterålen er bare 38 prosent av hva industrien og LO regnet med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen?

* Regjeringen fikk torsdag ekspertråd om mulige miljøvirkninger av den framtidige forvaltningen av Lofoten og Vesterålen.

* Rådene sendes på høring og vil sammen med reaksjonene danne grunnlaget for den reviderte forvaltningsplanen som Stortinget får i løpet av året.

* Utvinning eller vern av de fiskerike områdene er regjeringens vanskeligste sak og har sprengkraft i seg til å velte trepartisamarbeidet. SV godtar ikke annet enn permanent vern og motsetter seg en konsekvensanalyse etter fasen med innhenting av kunnskap.

* Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling, og statsminister Jens Stoltenberg sier at all kunnskap skal på bordet før det fattes noe vedtak.

* Det er trolig flertall på Stortinget for forsiktig utvinning av de lovende områdene Nordland VI og VII og Troms II. Derfor er det viktig for SV å få stanset saken i regjering.

* Motstanderne frykter at en konsekvensanalyse vil føre til åpning. En analyse vil ta mange år å gjennomføre. (©NTB)

(ABC Nyheter): Olje- og gassressurser som ligger utenfor Lofoten og Vesterålen utgjør bare 38 prosent av det industrien og LO til nå har beregnet seg fram til.

Det går fram av anslagene oljedirektør Bente Nyland overrakte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i formiddag.

Ifølge Oljedirektoratets utredning finnes det anslagsvis 1,3 millioner m³ oljeekvivalenter gass og olje i disse omstridte havområdene.

Samarbeidsorganet for oljeindustrien, rederne og LO, KonKraft, anslår derimot i sin rapport at det er over dobbelt så mye, nemlig 3,4 millioner m³.

Men fallet i forventede ressurser berger ikke den rødgrønne regjeringen fra en beinhard intern strid for og imot oljeboring.

Industrien jubler

For industrien jubler også over disse utsiktene, og tripper for å starte leteboring - til glede for dem i nord som ser fram til verdiskaping og arbeidsplasser, til uro for miljøbevegelsen.

- Er det fortsatt interessant å bygge ut utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja?

- Ja. Dette er en gledens dag både for industrien og det norske folk. Dette vil gi Nord-Norge store ressurser og staten store skatteinntekter, svarer informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening, OLF.

- Oljedirektoratets tall bekrefter at dette er de mest lovende områdene på norsk sokkel, legger han til.

Aanes påpeker at oljevirksomheten vil gi store ringvirkninger i form av aktivitet i Nord-Norge.

Ann kristin Sjøtveit, som leder sekretariatet for KonKraft, følger opp:

- Alle store oljeselskapene har dette området på topp. Vi har store forventinger. 1,3 millioner m³ er et veldig interessant tall, sier hun til ABC Nyheter.

Økonomisk optimisme?

Oljedirektoratet regner med at de potensielle funnene dreier seg om 36 prosent gass og 64 prosent olje. Ut fra dette anslår rapporten deres en sannsynlig verdi på 500 milliarder kroner.

Les også: Olje og gass for 500 milliarder

I regnestykket har direktoratet imidlertid regnet med en stigende pris på gass fra nå og fram til 2030. Andre analytikere mener imidlertid at den nyoppdagede teknologien for å utvinne skifergass vil revolusjonere energimarkedene og gi fallende priser.

Konsernsjef Jens Ulltveit-Moe i Umoe hevder i Aftenposten at skifer-revolusjonen truer velferden i Norge.

- Har dere tatt hensyn til prisvirkningene av den nye skiferteknologien, oljedirektør Bente Nyland?

- Nei. Vi bruker Olje- og energidepartementets prisprognoser. De tar ikke hensyn til det, svarer hun.

Fjerner ikke regjerings-striden

Lavere anslag for forekomster og mulig overoptimistiske anslag for inntekter, fjerner ikke problemene for statsråd Riis Johansens parti Sp samt SV, som i regjeringen ønsker å gå mot utbygging i disse områdene.

- Gir prognosene her saklig grunnlag for å iverksette en konsekvensutredning etter petroleumsloven, om mulig utvinning, Terje Riis-Johansen?

- Jeg kan ikke svare på det isolert på faglig grunnlag, uten å ta hensyn til en avveining av alle interessene. Men omfanget er så stort som 5-6 Goliat-funn. Det er ikke tvil om at vi har gått i gang med prosjekter der utgangspunktet har vært lavere, sier statsråden på ABC Nyheters spørsmål.

- Det er ikke mulig å svare uten å ta med vurderinger i forhold til fiskeri- og miljøhensyn også. I går ble det lagt fram rapporter som viser at det er reelle miljøinnvendinger. Denne rapporten viser at det er et reelt faglig grunnlag for å vurdere olje- og gassressurser, presiserer han.

- Ødeleggende for klimaet

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund konstaterer at anslaget er langt under halvparten av mengdene oljenæringa har trodd på, men mer enn nok til å gjøre store skader.

- Skal vi oppnå klimamålet om å oppnå maksimum 2 graders temperaturstigning, sier forskerne at vi bare kan utvinne en fjerdedel av verdens allered oppdagede fossile ressurser, sier Haltbrekken.

- Forbrenningen av olje og gass fra Lofoten og Vesterålen tilsvarer samlede norske utslipp i 8-10 år, framholder han.

Les i ABC Nyheter: Begge parter tar miljørapport til inntekt for seg selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CO2-utslipp: Gass og olje fra Lofoten vil gi verden 475 millioner tonn CO2-utslipp, advarte Natur og Ungdom. Foto: Thomas VermesCO2-utslipp: Gass og olje fra Lofoten vil gi verden 475 millioner tonn CO2-utslipp, advarte Natur og Ungdom. Foto: Thomas Vermes


- Verst der det er mest

Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona mener den nye utredningen styrker argumentene mot å åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

- De største prospektene ifølge rapporten er Nordland VI (et felt sør-sørvest for Lofoten og Vesterålen, journ. anm). Og det er der hvor det er mest konfliktfylt. Dette er de mest sårbare områdene. Her er de største naturverdiene, og her blir det størst konsekvenser av en ulykke, sier Hauge.

- Skjer det noe på Nordland VI, vil det ikke bare forurense i området. Vind og strøm gjør at du kan få olje dratt gjennom på begge sider av Lofoten, sier han og advarer:

- Dette er områder med veldig store steinurer. Du kan ikke krype inn i steinurene og gjøre reint etter oljesøl!

Frp: - Ikke enten-eller

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen, som fulgte framleggelsen av rapporten, avviser at man kan tenke enten-eller på utbygging i hele området.

- Man må vurdere punkt for punkt og ta konkrete beslutninger. Her ligger store ressurser som kan komme det nordnorske samfunnet til gode, sier han.

- Hadde jeg i min forrige jobb som forretningsutvikler anbefalt firmaet å si nei til et prosjekt som har så liten økonomisk risiko i forhold til mulige gevinster, ville jeg fått sparken, sier han.

Les også: Lofoten-rapport gir olje-sprut

Les også: Begge parter: Rapporten viser at vi har rett

Artikkelen er oppdatert med kommentarer.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:47 Trump setter ikke New York i karantene01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:40 Yonhap: Nord-Korea har avfyrt prosjektil22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer
Siste nytt
01:47VerdenTrump setter ikke New York i karantene01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:40VerdenYonhap: Nord-Korea har avfyrt prosjektil22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25Norge40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus