Lofoten-rapport gir olje-sprut

Fisk og olje hånd i hånd utenfor Lofoten? FOTO: Sara Johannessen/VG/Scanpix
Fisk og olje hånd i hånd utenfor Lofoten? FOTO: Sara Johannessen/VG/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagrapporten som Erik Solheim fikk overlevert klokka 13 om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, tar ikke luven fra ønsket om petroleumsvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen?

* Regjeringen får torsdag ekspertråd om den framtidige forvaltningen av Lofoten og Vesterålen.

* Rådene sendes på høring og vil sammen med reaksjonene danne grunnlaget for den reviderte forvaltningsplanen som Stortinget får i løpet av året.

* Utvinning eller vern av de fiskerike områdene er regjeringens vanskeligste sak og har sprengkraft i seg til å velte trepartisamarbeidet. SV godtar ikke annet enn permanent vern og motsetter seg en konsekvensanalyse etter fasen med innhenting av kunnskap.

* Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling, og statsminister Jens Stoltenberg sier at all kunnskap skal på bordet før det fattes noe vedtak.

* Det er trolig flertall på Stortinget for forsiktig utvinning av de lovende områdene Nordland VI og VII og Troms II. Derfor er det viktig for SV å få stanset saken i regjering.

* Motstanderne frykter at en konsekvensanalyse vil føre til åpning. En analyse vil ta mange år å gjennomføre. (©NTB)

(ABC Nyheter): Sannsynligheten for store ulykker er liten - men konsekvensene enorme hvis de skjer. Det går fram av fagrapporten om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

De faglige rapportene ble i dag lagt fram for miljøvernminister Erik Solheim, og skal gi grunnlag for å lage en forvaltningsplan for 1 million kvadratkilometre havområder i Barentshavet og Lofoten.

Mest spenning knytter det seg til det følsomme området utenfor Lofoten og Vesterålen.

Ingen fasit for politikerne

- Rapporten inneholder ikke noe fasitsvar for hvordan de ulike interessene skal avveies, sa leder av Faglig forum, Bjørn Fossli Johansen ved Norsk Polarinstitutt.

I regjeringen går SV og Sp imot å starte en prosess for å vurdere mulig petroleumsvirksomhet i de fiskerike områdene utenfor Vesterålen og Lofoten.

Arbeiderpartiet har derimot avventet de omfattende utredningene som ble lagt fram i dag, før de tar stilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liten risiko

- Når det gjelder miljørisikoen, viser konklusjonene at utslipp i Nordland V og VI har det største potensialet for miljøskader, sa Fossli Johansen til en konferanse som ble ivrig fulgt av presse, næringsliv, politikere og miljøorganisasjoner i Tromsø, Bodø og Oslo.

- De største utslippene kan gi store skadere for mange arter i området, spesielt på sjøfugl. De mer sannsynlige hendelsene viser lavere konsekvenser, sier han, og konkluderer:

- Men fremdeles er det sånn at relativt små utslipp kan ha ganske store konsekvenser. Sted og tidspunkt er minst like viktig som volum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vekk fra varig vern

- Regjeringen vil legge til rette for varig bruk av Lofoten som reisemål, av fiskeri, sjøfugl og på andre måter. Jeg vil komme vekk fra begreper som ”varig vern”, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) i en kommentar til rapportene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ba LO og næringslivet regjeringen om å konsekvensutrede oljeboring.

- Er det et åpent spørsmål for deg hvorvidt det bør åpnes for konsekvensutredning etter petroleumsloven for områdenet utenfor Lofoten og Vesterålen, Erik Solheim?

- Jeg kan bare snakke på egne vegne. Disse rapportene som legges fram i dag, er den reelle avveiningen av de ulike konsekvensene for samfunnet. I petroleumsloven står det at man starter arbeid med sikte på oljevirksomhet, sier Solheim på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Jeg har aldri hørt noen si at oljevirksomhet er gavnlig for miljøet. Det er en avveining av alle hensyn til oljevirksomhet, miljø og andre hensyn ligger i den forvaltningsplanen som skal lages, fortsetter han.

- Taler for seg selv

- Selve formålet med en konsekvensutredning er å starte oljevirksomhet, og de aller, aller fleste konsekvensutredninger har ført til det, understreker Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er skeptisk til oljeboring - både som miljøminister og som SVer, sier Solheim.

SV-leder Kristin Halvorsen sier i en pressemelding at "føre var"-prinsippet må gjelde i spørsmålet om oljevirksomhet.

- Olje- og gassvirksomhet i disse områdene vil true eksisterende arbeidsplasser i området, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor truende ser du oljevirksomhet i Lofoten/Vesterålen, Solheim?

- Nå diskuterer vi en faglig vurdering som taler for seg selv. Risikoen for en stor ulyukke er liten. Men virkningene av uhell, enten de er store eller små, er betydelige for fiskeri, strander, Lofoten som merkevare som turistmål. Dette inviterer vi nå alle til å si noe om i en høring, svarer Solheim.

Godt med fisk, urovekkende for fugl

Dagens situasjon er slik at fiskebestandene er i god tilstand, oppsummerer fagfolkenes rapporter.

- Det som er mest bekymringsfullt, er utviklinga av sjøfuglbestanden. De har endra seg med urovekkende hastighet, særlig for lomvi og krykkje. Verst er det langs kysten av Nordland, Troms og Vest-Finnmark, sier Fossli Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urovekkende er det også at tilgangen av miljøgifter øker noe.

- Sannsynligheten for miljøkonsekvenser for torsk og sild er beregnet som svært lav. Men for sjøfugl er den beregnet som stor.

- Vi vurderer ikke at sannsynligheten for akutt forurensning vil endre seg vesentlig fram mot 2025, sier Fossli Johansen.

Her kan du selv lese rapportene.

ABC Nyheter oppdaterer fortløpende.