Unngå aksjetabbene

SJEKK NØYE: - For mange regner med at Skatteetatens dokumentasjon er riktig, men det er ofte ikke tilfelle, hevder advokat Torill Hasle Aamelfot (foto: Scanpix).
SJEKK NØYE: - For mange regner med at Skatteetatens dokumentasjon er riktig, men det er ofte ikke tilfelle, hevder advokat Torill Hasle Aamelfot (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange betaler for mye i skatt fordi de ikke luker ut feil i de tilsendte ferdigutfylte selvangivelsene og oppgave over aksjer, advarer skatteekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skattekalkulatorer

Aksjebeskatning
Kalkulatoren beregner hvor mye skatt du får på aksjeresultatet for 2009.

Aksjeskattekalkulator
Kalkulatoren viser hva du kan forvente at effektiv skatteprosent vil ligge på for beskatning av aksjer.

Utbyttebeskatning 2009
Kaklulatoren viser hvordan utbyttet beskattes på aksjer du fortsatt hadde ved årsskiftet 2009/2010.

Mobilskatten
Kalkulatoren regner hvilket inntektspåslag du får når arbeidsgiver dekker telefon- og bredbåndsutgifter.

Pendlerkalkulator
Kalkulatoren regner ut hvor stor effekt du får av de ulike mulighetene for pendlerfradrag.

Reiseutgiftskalkulator
Beregn hva du får i reisefradrag.

Skatteberegning 2009
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2009.

Skatteberegning 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

LES MER OM SKATT

Hjelp, det er feil i selvangivelsen

33 råd for lavere skatt

Kutt skatt på leieinntekter

Gullfradrag for studenter

Lav skatt på hytteutleie

Skyhøy rente på restskatten

Lønner seg å være frekk

Her er det oftest feil i selvangivelsen

- Mange flere får skattesmell

De fleste godtar selvangivelsen

I disse dager får skatteyterne skjema som gir oversikt over aksjer man eier. Og feil i oppgave over aksjer fører til at mange betaler mer i skatt enn de skal.

- For mange skatteytere regner med at de opplysningene som sendes og som ligger i Skattetatens dokumentasjon er riktig. Men vi erfarer at det veldig ofte ikke er tilfelle, sier partner og advokat Torill Hasle Aamelfot i Deloitte til DN.no.

Mest feil er det med opplysninger knyttet til kostpriser på aksjer og beregning av skjermingsfradrag på den enkelte aksje.

- Feil i disse grunnlagene kan ha som konsekvens for skatteyteren at han eller hun får for høy skatt på gevinst ved salg av aksjene, og ender opp med for høy årlig utbytteskatt, påpeker skatteeksperten.

- Det kan beløpe seg til flere tusen kroner i for mye årlig skatt for den enkelte aksjonær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgen klokken klokken 10 er det nettmøte om skatt på DN.no. Send inn dine spørsmål til ekspertene nå: Slik sparer du tusener

- Har ikke kompetanse
Aamelfot påpeker at selv børsnoterte selskaper ikke alltid innberetter riktig grunnlag til Verdipapirsentralen (VPS), og at feilen dermed overføres til Skatteetaten.

- Hvorfor skjer slike feil?

- Slike feil kan ha oppstått som følge av at et selskap har fusjoner eller fisjonert, at det har vært kapitaluttak eller kapitalinnbetaling, splitt eller spleis av aksjer eller at aksjer er mottatt ved gaver eller arv, sier Aamelfot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del feil henger også igjen fra 2003 da selskapene første gang ble pålagt å levere årlige oppgaver (Aksjonærregisteroppgaver) over kapitalsituasjonen og eiersituasjonen i det enkelte selskap.

- Historiske hendelser ble ikke fanget opp og den enkelte aksjonær har forståelig nok verken bakgrunnsinformasjon eller kompetanse til å klare å melde inn eldre transaksjoner som er foretatt i selskapet, sier Aamelfot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du se et eksempel på en aksjonær som sparte 145.000 kroner i skatt på å rette opp det ferdig utfylte skjemaet: - Merskatten kan bli betydelig

- Lønnsomt å ikke gi opp
Hun mener den enkelte skatteyter kan være tjent med å forske på og finne frem de opplysningene man selv sitter med i forhold til hva som er skattemessig kostpris og sjekke dette mot oppgave over aksjer som man har mottatt i disse dager av Skattetetaten.

- Det burde man, selv om disse skjemaene er nesten uforståelige for ganske mange, og kan det være lønnsomt å ikke gi opp, sier Aamelfot.

For å rette opp i feil, må skatteyteren fylle ut et fastsatt skjema fra Skatteetaten som heter RS 1059 samt overstyre og stryke over de tallene som Skatteetaten har fylt inn på forhånd i oppgave over aksjer og fylle inn det man mener er riktig. I tillegg må man kunne dokumentere endringene.

Les også:
Slik sparer du tusener
20 punkter som kutter skatten
- Mange flere får skattesmell