Hjelp, det er feil i selvangivelsen min!

I blant er det nødvendig å rette poster i selvangivelsen (foto: Scanpoix).
I blant er det nødvendig å rette poster i selvangivelsen (foto: Scanpoix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik retter du opp feilene i selvangivelsen - eller føyer til opplysninger som ikke står der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvangivelsen du har mottatt i posten inneholder mange forhåndsutfylte opplysninger, men det er selvsagt viktig å kontrollere at opplysningene er riktige og fullstendige.

Det hender at arbeidsgiver, banker eller andre såkalte «tredjemenn» har innberettet feilaktige beløp til skattemyndighetene. Hvis du oppdager at det er feil i poster som baserer seg på innberetning fra tredjemenn, vil det samtidig være lurt å be vedkommende om å sende inn en ny, korrigert oppgave til Skattedirektoratet.

Enkelte ganger er dette nødvendig, for eksempel hvis arbeidsgiver har innberettet lønnen din feil. I andre tilfeller sparer det deg for lange diskusjoner med skattemyndighetene i ettertid om det er den forhåndsutfylte opplysningen i selvangivelsen eller din korrigerte påstand som er riktig.

Rett på nett

Om du skal rette opp tallene på internett eller om du gjør det for hånd på papirutgaven av selvangivelsen spiller ingen rolle. Metodikken er den samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom noen av de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen er feil skal du korrigere disse ved å sette en strek over tallet og føre riktig beløp i kolonnen «rettet til». På internett har du mulighet til å velge «Endre» rett ved siden av den posten som skal endres, og da vil du se at det opprinnelige beløpet strykes over og din endring fremkommer i stedet.

Fradrags- og gjeldsbeløp skal føres med minustegn, mens inntekts- og formuesposter føres uten fortegn. Eventuelle kommentarer til endringen gis i feltet for tilleggsopplysninger, post 5.0.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fradrag, inntekt, formue og gjeld samt eventuelle andre opplysninger som ikke er forhåndsutfylt, må du selv føre i selvangivelsen under feltet "Beløp som ikke er forhåndsutfylt, føres her". Du må oppgi hvilken post beløpet tilhører. Hvis du lurer på hvilken post du skal bruke så finner du svaret i første del av Skattenøkkelen 2009/10 eller i rettledningen til selvangivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du skal levere selvangivelsen elektronisk så finnes det en egen utførlig veiledning på skatteetaten.no: «Selvangivelsen: hvordan levere og gjøre endringer på internett».

Fullstendige opplysninger

Er du i tvil om et beløp er skattepliktig? Ikke før opp beløpet, men gi en henvisning i selvangivelsen til et vedlegg hvor du gir alt av opplysninger om beløpet. Hvis du er i tvil om et beløp er fradragsberettiget må du føre opp fradraget i selvangivelsen, og bruke et vedlegg til å forklare hvorfor du krever fradraget.

Les også: Lønner seg å være frekk

Det er viktig at du gir fullstendige opplysninger om faktum slik at skattemyndighetene selv kan vurdere om det er skatteplikt/fradragsrett. Grunnen til dette er at du da ikke risikerer tilleggsskatt om skattekontoret skulle være uenig med deg.

Det er ikke slik at du trenger å sende inn dokumentasjon sammen med selvangivelsen for alle korrigeringer eller tilføyelser du foretar. Det er bare i følgende tilfeller at du alltid må sende inn dokumentasjon:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Legeattest ved krav om særfradrag for store sykdomsutgifter. Har du tidligere levert inn legeattest som viser at du har en kronisk sykdom trenger du ikke levere inn ny legeattest hvert år.
  • Legeattest/attest fra barnevern som bekrefter særlig behov for omsorg og pleie av barn som er eldre enn 11 år.
  • Dokumentasjon for gjeldsrenter i utlandet
  • Dokumentasjon for betalt skatt i utlandet hvis du krever kredittfradrag eller inntektsfradrag.
  • Dokumentasjon hvis du til sammen har mottatt mer enn 100.000 kroner i lotterigevinster mv.

Utover dette er det altså ingen plikt til å sende inn dokumentasjon sammen med selvangivelsen. Det vil imidlertid ikke si at du slipper helt unna uansett. Du kan bli bedt om å sende inn dokumentasjon på endringer i ettertid hvis ligningsmyndighetene ber om det. Husk også at ligningsmyndighetene kan være interessert i dokumentasjonen i fremtiden - de har 10 års endringsadgang, så ta godt vare på dokumentasjonen i årene fremover også!

Når du leverer selvangivelsen elektronisk er det ikke mulig å skanne slike dokumenter og legge dem ved selvangivelsen. I disse tilfellene må du sende inn dokumentasjonen på papir. Husk å påføre fødselsnummer samt angi totalt antall sider på dokumentene, og presiser at det er vedlegg til selvangivelsen for inntektsåret 2009. Næringsdrivende kan levere slike vedlegg elektronisk.

Les også:
Oppdaget feil i selvangivelsen
Kutt skatten med gaver

Les mer om skatt på skattebetaleren.no