Regjerings-floke:Bønder i skvis mellom Rema og Brekk

Mer enn maten: - Et godt jordbruksoppgjør er beste måten å styrke kommunene på, mener Nils T. Bjørke i sving utenfor Rema. Foto: Thomas Vermes
Mer enn maten: - Et godt jordbruksoppgjør er beste måten å styrke kommunene på, mener Nils T. Bjørke i sving utenfor Rema. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

3000 bønder på 350 plasser i Norge markerte i dag en ulmende uro. Salgsinntektene presses av dagligvarekjedene. Og regjeringen vil gi dem et moderat jordbruksoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Vi ligger på halvparten av det andre tjener. Rema og andre kjeder prøver å ta kontroll over stadig mer av verdiskapinga i matkjeden. Og på de siste fem årene har vi ikke tatt igjen noe av gapet til andre inntektsgrupper.

Det forklarer leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag, når ABC Nyheter møter ham og andre bondelagsfolk utenfor en Rema-butikk i Oslo sentrum.

De er blant 3000 bønder på 350 plasser i landet, som i løpet av onsdagen delte ut tusenvis av «kundeaviser» som forklarer bøndenes syn på verdien av sitt eget arbeid.

Uroen er så sterk foran vårens jordbruksoppgjør at det skaper store spenninger innad i Senterpartiet og i regjeringen.

Bondekrav gir regjerings-spenning

Bonde-grunnplanet er sterkt misnøyd fordi inntjeningen på arbeidstimene og kapitalen de nedlegger i matproduksjonen, ligger langt etter det andre oppnår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor tjente gjennomsnitts-bonden 181.000 kroner for ett års arbeid. Gjennomsnittet for alle andre ligger på 418.800 kroner.

Det går fram av tall i det såkalte totalbudsjettet for landbruket og Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

Inntektene får bøndene dels fra salget av melk, kjøtt, grønnsaker og frukt, og ikke minst på foredling og distribusjon i regi av de store industriselskapene som Tine og Nortura, som de kollektivt eier.

Men prisene presses av økt import, og inntektene fra de bondeeide samvirkeselskapene er under under sterkt press fra dagligvarekjedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er rundt 11 milliarder av landbrukets inntekter politisk bestemt, i form av tilskudd fra statsbudsjettet.

Les også: Jordbruksoppgjøret kan gi regjerings-krise.

Ulike Senterparti-signaler

Inntekts-skvisen i jordbruket gir smerte i Senterpartiet. Og innad i partiet er virkelighetsforståelsen nå sterkt sprikende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets finanspolitiker Per Olaf Lundteigen maner til bondeopprør - etter fem år med Senterpartiet med kontroll over landbruksdepartementet.

Les i Nationen: - Vi trenger en ny Hitra-aksjon.

Og da Senterpartiets leder, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete kom på besøk til de demonstrerende bøndene i Oslo sentrum, kom også hun med en kritisk vurdering av situasjonen overfor ABC Nyheter.

Navarsete: - Ikke tilfredsstillende

- Vi må lytte til signalene fra bøndene selv. De tyder på at den økonomiske situasjonen deres ikke er tilfredsstillende. De har fått høyere tillegg enn før i vår regjerngsperiode, men har ikke tatt igjen inntektsgapet i forhold til andre grupper, sier Navarsete.

Vilkårene for landets bønder er en av Senterpartiets hjertesaker. Og uroen foran vårens jordbruksoppgjør kommer samtidig med at deres regjeringspartner Arbeiderpartiet presser hardt på en annen av Sps høyest prioriterte saker, bevaring av lokalsjukehusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men stående i Torggata i Oslo avviste Navarsete at partiet vurderer å gå ut av regjering.

- Landsstyret vårt som nettopp møttes, var veldig klart på at det er viktig for Senterpartiet å være i regjering, av hensyn til mange samfunnsområder, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med Soria Moria?

Mens dette foregikk, ga Senterpartiets landbruks- og matminister Lars Peder Brekk et annet bilde fra Stortingets talerstol.

På spørsmål fra Kristelig Folkepartis Rigmor Andersen Eide om ambisjonene hans for å oppfylle Soria Moria-erklæringens løfter om bøndenes inntektsvekst, ville han ikke forskuttere jordbruksoppgjøret som står for døra.

Men Brekk beskriver utviklingen fram til nå som positiv:

- Slår prognosene til, er inntekten per årsverk gått opp med over 70.000 fra 2006, da vi overtok etter Bondevik II-regjeringen. Vi har prioritert det grasbaserte husdyrholdet sterkt. Men utviklingen handler også om fordelingen, sa Brekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2011-budsjettet hindrer

- Vi står foran et jordbruksoppgjør og jeg kan ikke forskuttere oppgjøret. Men stramme krav til budsjettet gjør årets oppgjør krevende, medga Brekk.

Jordbruksavtalen som skal avtales innen 17. mai-helga, vil bestemme statsstøtten for 2011. Og i det budsjettet har finansminister Sigbjørn Johnsen varslet innstramminger.

- Bønder i hele landet reiser seg nå i protest, og jeg skjønner den protesten. Bøndene trodde på løftene i Soria Moria, bemerket Rigmor Andersen Eide.

- Betyr mye for kommunene

Bondelagsleder Bjørke understreker at bondens ve og vel har stor betydning for lokalsamfunnet.

- Et godt jordbruksoppgjør er den beste måten å styrke kommunen på. Svinger det i landbruket, får vi bruk for rørleggere og elektrikere. Det gir store ringvirkninger, sier Bjørke.

Når Liv Signe Navarsete dukker opp, minner hun om at hun også er regionalminister.

- Det er klar sammenheng mellom bondens inntekt og lokalsamfunnet, sier hun og får en gulrot å knaske på av bonde-representantene.

- Ja, nemlig, får hun tilslutning av Nils T. Bjørke.

- Jeg har sjøl fem snekkere gående til å vøle på gamleløa, smiler han.