Tviholder på flytende rente

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn skyr fastrente mer enn noen gang, men det er nettopp nå fastrentelån kan være gunstig. Les hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer
Hvor mye kan du låne

Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Renteutviklingskalkulator
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.

Denne kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

- Nordmenn flest sier et rungende nei til fastrente på boliglånet sitt, slår forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor fast.

76 prosent sier at de ikke vurderer fastrente. Hele 83 prosent av mennene og 71 prosent av kvinnene svarer dette, viser en ny undersøkelse gjennomført for DnB Nor.

- Andelen som skyr fastrente er den høyeste siden effektene av finanskrisen skremte mange grundig rundt nyttår for ett år siden, sier forbrukerøkonomen.

Vil ikke betale for høy rente
Den dalende interessen for å etablere boliglån med fast rente står i sterk kontrast til oppfordringene fra både sentralbanksjef Svein Gjedrem og finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo om at folk flest bør vurdere større forutsigbarhet i forhold til gjeldsforpliktelsene sine.

- Det kan virke som om nordmenn virkelig har merket seg at renteoppgangen drøyer mer enn tidligere forutsatt, noe som gir vann på mølla for dem som leter etter argumenter for ikke å foreta seg noe i forhold til lånene sine. Dessuten er nordmenn redde for å betale for høy rente. Og når den faste renten på fem års binding i dag ligger cirka 1,5 prosentpoeng over den flytende, er det en tung beslutning å ta - men for mange kan det være en lur beslutning, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her får du beste lånerente akkurat nå

Ja, gapet mellom flytende og fast rente er kanskje stort akkurat nå - men det er nettopp nå du bør vurdere å binde renten, mener makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan tjene på fastrente
- Det er gunstig å binde nå. Den økonomiske utviklingen har vært svakere enn ventet, noe som har ført til at Norges Bank har tatt en pause i renteøkningene og senket rentebanen fremover. Renten er svært lav, og renten skal opp. Vi tror Norges Bank vil heve renten tre ganger med 0,25 prosentpoeng i løpet av året. Den første økningen kommer sannsynligvis i mai. De lange rentene er lave nå, og vi tror vi er nær fastrentebunnen, sier Wilhelmsen til DN.no.

Selv om forskjellen er cirka 1,5 prosentpoeng mellom flytende rente og fem års fastrente i dag, kan dette gapet fort tettes - muligens i løpet av ett til ett og et halvt år, tror Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å binde renten er ikke bare en "forsikring". Jeg tror det nå er mer sannsynlig å tjene på fastrente fremover enn å tape på å velge det, sier han.

Derfor bør du binde renten
Makroøkonomen peker på tre årsaker til dette:

- For det første er rentenivået ekstremt lavt i dag, og historisk sett er det smartest å binde renten da. For det andre er det økonomisk vekst i verden, noe som betyr at rentenivået er på vei opp igjen. Renten skal opp på sikt både i Sverige og i USA, og her hjemme tror vi renteoppgangen vil tilta i styrke i 2011. Dette er ikke priset inn i forventningene. For det tredje er det stor usikkerhet i forhold til hva den høye statsgjelden har å si for renteøkningen. Men når statsgjelden er høy, har rentenivået en tendens til å stige, forklarer Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor:

- Vurdér å binde renten nå. Det kan være smart, sier han. Med større stabilitet fremover vil nok forholdene ligge til rette for at flere folk kan velge fastrentelån og vil velge fastrentelån, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem i begynnelsen av februar:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folk velger jo å ta ganske stor risiko

Han mener at norske banker må ta sin del av ansvaret for den lave fastrenteandelen.

- Det er også viktig at bankene utvikler gode tilbud av fastrentelån og legger sjel i å tilby dette. Det har også betydning for bruken av denne låneformen, sier sentralbanksjefen.

Les også: - Kan ikke skremme folk over på fastrentelån

Gir trygghet
Ikke overraskende er det unge og personer med sårbar økonomi som i størst grad vurderer å etablere fastrentelån. Det er også disse gruppene som i størst grad har bruk for tryggheten fastrentelån gir.

- Formålet med fast rente er først og fremst forutsigbarhet og bør ikke inngås med mål om å oppnå varig lavere rente enn den flytende renten. Det skal mye til at man slår markedet i «veddemål» om renteutviklingen, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abcpenger.no/kalkulator: Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Renteutviklingskalkulator

Er du usikker på hva du bør velge - sjekk dette:

Fordeler ved fastrentelån
* Full forutsigbarhet rundt kostnadene knyttet til lånet i bindingstiden.
* Noen opplever at de tegnet låneavtalen på et gunstig tidspunkt, slik at de faktisk kommer gunstigere ut av det enn ved flytende rente.

Ulemper ved fastrentelån
* Fastrentelån kan inneholde et rentepåslag som innebærer høyere rente på fastrentelån enn på lån med flytende rente over tid.
* Må du innfri lånet før avtalt periode før den faste renten er over, kan det være nødvendig å betale en overkurs.
* Rammelån gis ikke til fast rente.

Les også:
- Ender opp med altfor liten buffer
Slik kutter du boliglånsrenten