Overraskende svak prisvekst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For markedet var det et overraskende svakt inflasjonstall, mener sjefanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, den såkalte kjerneinflasjonen, var på 1,7 prosent på årsbasis i mars, ned fra 1,9 prosent i februar, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisveksten var litt svakere enn ventet. På forhånd ventet økonomene at kjerneinflasjonen ville være på 1,8 prosent i mars, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Norges Bank ventet en kjerneinflasjon på 1,7 prosent.

Norges Bank setter renten med mål om en stabil prisvekst på mellomlang sikt. Målet er at inflasjonen skal være på rundt 2,5 prosent. Kjerneinflasjonen er blant sentralbankens foretrukne mål på prisveksten.

Overraskende
Selv om inflasjonen utviklet seg akkurat slik som Norges Bank ventet, ga dagens tall utslag i både rente- og valutamarkedet

- Jeg tror det var litt spekulasjoner på forhånd. Markedet trodde på konsensus og kronen gikk litt sterkere i forkant. For markedet var det et litt overraskende svakt inflasjonstall, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronen steg i forkant av publiseringen av inlfasjonstallet, men har siden falt noe tilbake igjen. En euro koster for øyeblikket 7,94 kroner. I rentemarkedet har FRA-rentene, som viser forventninger til tremåneders pengemarkedsrente frem i tid, falt litt tilbake.

El-prisene stiger kraftig
De samlede konsumprisene, målt ved konsumprisindeksen KPI, steg med 0,5 prosent fra februar til mars og med 3,4 prosent på årsbasis i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med måneden før var det prisene på elektrisitet inkludert nettleie som ga det største bidraget til økningen, med en oppgang på 5,4 prosent. Husholdninger med forskjellige kontraktstyper knyttet til elektrisitet sto likevel overfor helt ulik prisutvikling fra februar til mars. Husholdninger med standard variable priskontrakter opplevde kraftig oppgang mens spotpriskontraktene falt kraftig, skriver SSB i en melding fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på klær og skotøy steg med henholdsvis 2,3 og 2,9 prosent fra februar til mars, etter en periode med stor tilbudsaktivitet. Drivstoff og smøremidler ble 3,0 prosent dyrere fra februar til mars, og prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler gikk opp 2,4 prosent, opplyser SSB.

Prisene på bøker falt med hele 25,0 prosent i mars. Siste del av Mammutsalget bidro sterkt til den kraftige prisnedgangen for denne gruppen.

Les også:
Oppgang i industriproduksjonen
Spilte bort 1 milliard
Gigantkontrakt til Aker Solution
Mareritt i fjellheimen