Vil tvangsflytte 25 hytter

Hytteeiere fortviler over forslag fra Plan- og bygningsetaten i Oslo.

Hytter på Bleikøya (foto: Scanpix).
Hytter på Bleikøya (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plan- og bygningsetaten i Oslo ønsker å fjerne 25 hytter på Lindøya, Nakholmen og Bleikøya i Oslofjorden, skriver Dagens Næringsliv.

Teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software kjøpte hytte på Nakholmen for fire millioner kroner ifjor høst. Nå kan den bli revet. Hytten er foreslått fjernet og flyttet lengre inn på øya, for å gjøre strandsonen mer tilgjengelig for allmennheten.

- Det var sjokkerende. Hyttene har jo stått der lovlig siden 1920-tallet. Strandsonen er tilgjengelig slik hyttene står i dag, og bebyggelsen er en del av opplevelsen, uttrykker Lie overfor DN.

Umulig å flytte
I forslaget fra Oslo kommunes plan- og bygningsetat (PBE) heter det at hyttene skal flyttes. Lie mener det ikke er mulig å flytte hyttene, og at forslaget egentlig handler om å rive og bygge nye hytter andre steder på øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lie har ingenting imot at allmennheten skal ha tilgang til området, og har selv jobbet mot privatisering i det offentlige rom. Men han mener bestemt at hyttene ikke hindrer fremkommeligheten, da det ikke finnes noen gjerder.

- Svært brutalt
Plan- og bygningsetaten har fremmet tre alternativer, der alternativ 3 beskrives som en kompromissløsning, der hyttene reguleres til byggeområde, og et belte langs sjøen reguleres til friområde.

- Det PBE kaller et kompromiss mener vi er det mest radikale forslaget. Dette kan ikke miljøet på øyene på noen måte akseptere. Det er svært brutalt av det offentlige å tvangsrive snart 90 år gamle hytter og derigjennom frata enkeltpersoner og familier stedet de gjennom generasjoner har et nært forhold til, sier leder av fellesstyret på byøyene Oddmund Østebø.

Hyttemegler Marius Berger i Privatmegleren anslår den samlede verden av de 25 hyttene som er foreslått flyttet, til 100 millioner kroner. Ifølge forslaget skal Oslo kommune søke om midler til flyttingen fra Direktoratet for naturforvaltning.

– Plan- og bygningsetaten oppfører seg som noen arrogante drittsekker, både i forhold til politikerne og ikke minst hytteeierne, sier Berger

Planforslagene skal nå behandles politisk i Oslo Kommune.

Les også: Prisrekord for mini-hytte
Knallpris for mini plankehytte
- Dette høres veldig rart ut