GE investerer 600 mill. - i Norge

Satsingen på Havvind vil generere omtrent 100 nye jobber tror GE (foto: Colubox).
Satsingen på Havvind vil generere omtrent 100 nye jobber tror GE (foto: Colubox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giganten General Electric satser stort på havvindmøller i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om havvind i Norge:

Norge har det vært stor aktivitet innen havvindområdet de siste årene. Blant annet kan følgende trekkes frem:

* Proposisjon om lov om fornybar energiproduksjon til havs ble nylig vedtatt i Stortinget. Proposisjonen inneholder også en strategi for produksjon av havenergi.

* I tråd med Klimaforliket har regjeringen hevet budsjettene til forskning- og teknologiutvikling rettet mot fornybar energiproduksjon og karbonfangst og -lagring i perioden 2008-2010 med mer enn 600 mill. kroner. Regjeringen har også opprettet to Forskningssentre for miljøvennlig energi på havvind.

* Enova har opprettet et eget demonstrasjonsprogram for ny teknologi med en ramme på 250 mill. kr i 2010. Ordningen har bl.a. støttet Statoils Hywind-demonstrasjonsprosjekt utenfor Karmøy og Sways planlagte 10 MW-turbin.

* GIEK (Garanti-insituttet for eksportkreditt) skal aktivt medvirke til at prosjekter innen fornybar energi, også prosjekter til havs, har et godt og tilpasset garantitilbud.

* Statkraft og Statoil er tildelt rettigheter til å utvikle og bygge ut vindkraftprosjekter i Storbritannia.

* Havsul I-prosjektet i Møre og Romsdal, mottok, som det første storskala havvindprosjektet i Norge, konsesjon i september 2009.

Det amerikanske industrikonglomeratet General Electric skyter 340 millioner euro inn i vindmøllesatsning i fire europeiske land: Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia.

Satsningen er totalt på 340 millioner euro, og for Norges del betyr det blant annet et nytt forsknings- og teknologisenter for havvind i Oslo. I tillegg skal selskapet produsere og vedlikeholde testturbiner i Verdal i Nord-Trøndelag.

Ifølge GE vil dette skape rundt 100 jobber i Norge. Investeringen her er på rundt 600 millioner kroner, 75 millioner euro.

- Dette legger grunnlaget for at vi kan begynne å utvide virksomheten innen offshore, teknologi og leveransekjeden lokalt her i Europa. Det er her vi ser det største vekstpotensialet, sier Victor Abate, sjef for gjenvinnbar energi i GE Power & Water i en pressemelding .

– Dette er svært gode nyheter, og resultatet av gode samtaler mellom myndighetene og GE. Selskapets satsing viser at Norge er et attraktivt land å investere i, og at norsk offshorekompetanse er i verdensklasse. Jeg er glad for at Norge er et land der næringslivet og myndighetene jobber sammen om å videreutvikle vindindustrien, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

GE er et multinasjonalt selskap med mer enn 300.000 ansatte på verdensbasis og med mer enn 13.500 installerte enheter er selskapet en av verdens største vindturbinprodusenter.

Ser muligheter til vekst
Nærings- og handelsminister Trond Giske ser mulighetene i dette markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Havbasert vindkraft er et marked som ligger an til å vokse betydelig i årene framover, og som kan åpne nye muligheter for norsk næringsliv. Norge har en unik kompetanse innenfor blant annet offshore og maritim sektor som kan ha en betydelig overføringsverdi til utbygging av havbasert vindkraft. GEs beslutning om å satse i Norge er gledelig, og vil styrke mulighetene for norsk næringsliv til å hevde seg i den internasjonale konkurransen på området, sier Giske.

Les også:
- Gullegg for de med «dobbel» inntekt
Vrakede SAS-fly flyr videre
- En skattemssig gavepakke
I kø for å sable ned Lundeteigen