Euro-landene:Gir ikke krisehjelp til Hellas nå
Euro-ministrene spiller høyt. De vil overbevise markedene om at Hellas ikke trenger hjelp.
(Brussel, ABC Nyheter): Hellas vil ikke få økonomisk hjelp nå av de øvrige landene i euro-sonen.
Det ble klart klokka ti i kveld etter et fem timer langt møte blant finansministrene i EU-landene som ikke lenger har en egen pengepolitikk, men har gått over til euro.
Lederen av denne euro-gruppa, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, og EU-kommisjonens penge-ansvarlige, finnen Olli Rehn, la fram denne konklusjonen på en pressekonferanse her i Ministerrådet.
- De ba ikke om hjelp
- Eurogruppen understreker at greske myndigheter ikke ba om økonomisk støtte fra de andre medlemmene i euro-landene, sa Juncker diplomatisk.
På forhånd var det knyttet stor spenning til om de øvrige euro-landene, tross stor motvilje, ville bla opp hjelp. Den greske pengetragedien har dimensjoner utover Hellas. Tilliten til euro er svekket globalt som følge av gigant-underskuddene i Hellas, Portugal og andre euro-land.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEuroen har dermed gått ned i verdi sammenliknet med dollar og yen. Spørsmålet er hvilken vei det nå går.
Påstår grekerne er tillitverdige
Juncker hyllet både portugiserne og grekerne for de store budsjettkuttene og skatteøkningene de har vedtatt for å få bukt med problemene.
- Vi tror tiltakene de tar for sitt statsbudsjett vil virke og skape tillit i markedet. Vi støtter de modige tiltakene, sa Juncker.
Innstrammingene den luxembourgske statsministeren er så tilfreds med, har utløst heftige demonstrasjoner fra grasrota i Hellas.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes i ABC Nyheter: Brann i gatene.
- Men hva vil markedene si til at dere ikke vil støtte? ble Juncker spurt.
- Budskapet til markedet er ikke at Hellas skal støttes fordi de ikke trenger det nå. Deres egne tiltak er tilfredsstillende, svarte han.
Tiltak på lur
Samtidig fortalte de to herrene at euro-rådet diskuterte de tekniske rammene for en framtidig støtte dersom det skulle trenges.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Dersom det mot formodning skulle bli aktuelt, presiserte Juncker.
Han ville ikke gå inn på hva disse tiltakene går ut på, annet enn å slå fast at det ikke dreier seg om lånegarantier.
- De endelige vedtakene vil bli tatt av Det europeiske råd (EU-toppmøtet). Jeg understreker at dette instrumentet ikke ble vedtatt i dag. Det gjenstår tekniske punkter som må diskuteres videre, sa Juncker og la til:
- Jeg har heller ikke sagt at det er førstkommende toppmøte som skal behandle denne saken.