– Skattesmell for en av tre pensjonister

Pensjonister med under 300.000 kroner vil få lavere skatt med forslaget som nå er ute på høring (foto: Scanpix).
Pensjonister med under 300.000 kroner vil få lavere skatt med forslaget som nå er ute på høring (foto: Scanpix).

Regjeringens forslag til nye skatteregler for pensjonister vil gi en av tre høyere skatt neste år. Det viser beregninger Seniorsaken har foretatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er positivt at regjeringen går inn for en økning i de laveste pensjonene, men dette kan ikke finansieres av dem med høyere pensjon alene. Utgiftene bør fordeles på hele samfunnet og alle skattytere, sier informasjonssjef Dag Bredal i Seniorsaken til NTB.

Ved hjelp av pensjonseksperter har Bredal finregnet på forslaget fra finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om endringer i skattereglene for pensjonister. Reglene skal tilpasses pensjonsreformen som trer i kraft fra nyttår.

– Brutt kontrakt
Ved å fjerne særfradraget for alder og trygdeavgiften vil hver tredje pensjonist få økt skatt fra neste år, ifølge Seniorsaken. Finansdepartementet bekrefter regnestykket overfor NTB, men poengterer at to tredeler vil få lavere skatt med det nye systemet.

– Pensjonister med bruttopensjon på mellom 300.000 og 350.000 kroner vil få en skatteskjerpelse på 4.000 kroner årlig. De mest holdne pensjonistene vil måtte betale 10.000 kroner mer i skatt, sier Bredal.

– I seg selv er kanskje ikke dette så skrekkelig. Men å betale inn til egen pensjon, er å betrakte som en langsiktig kontrakt med samfunnet. Hvis denne kontrakten skal endres etter politisk forgodtbefinnende blir det jo ren hasard å spare til pensjon, fortsetter han.

Bredal mener regjeringen anvender samme prinsipp som for ett år siden, da økningen i minstepensjonene ble finansiert av dem som har høyere pensjon.

– Dette kommer på toppen av pensjonsforliket i Stortinget, som vil føre til at flertallet blir minstepensjonister i løpet av en 20-årsperiode. Dette er uholdbar politikk, sier han.

– Lønnsomt å jobbe
– Hensikten med endringene er å sikre at skattereglene støtter opp under pensjonsreformens mål om at det skal lønne seg å arbeide, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Det er særlig AFP- og alderspensjonister med under 300.000 kroner i inntekt som får redusert skatten sin. De med lavest pensjon vil kunne glede seg over skattelettelser på opptil 8.000 kroner i året.

– Mindretallet som får økt skatt, har generelt god skatteevne, med relativt stor formue og kapitalinntekt, og samtidig et utdanningsnivå som gir større muligheter i arbeidsmarkedet, heter det i pressemeldingen som Finansdepartementet sendte ut da forslaget til regelendringer ble kjent tidligere denne måneden.

Forslaget innebærer at dagens skattebegrensningsregel erstattes av et nytt skattefradrag for pensjonsinntekt, målrettet mot dem som har lav pensjonsopptjening.

Høringsfristen for forslaget er satt til 3. mai. Finansdepartementet tar sikte på å fremme et lovforslag for Stortinget før sommeren, og sier at de endelige satsene blir presentert i statsbudsjettet for neste år. (©NTB)

Personvernpolicy