- Har hørt historier om 22 kroner timen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Mens arbeidere i fiskeindustrien tjener ned i 22 kroner timen, henter små vikarbyrå ut millionutbytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dessverre er det slik i fiskindustrien at alt for mange ledere fortsatt driver som om vi var på 1980 tallet, med cowboyer som skyter fra hoften.

Tillitsvalgt i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeidet forbund (NNN), Stein Mathiesen i Marine Harvest i Møre og Romsdal, kjenner godt til problemet med innleid arbeidskraft, hvor arbeiderne jobber under forhold fjerne for norske arbeidstakere, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

– Jeg tør ikke tenke tanken på at vi har sosial dumping her i Marine Harvest. Vi i NNN føler vi har god kontroll med dette, men jeg har hørt historier fra andre bedrifter, der arbeidere får ned i 22 kroner timen. Der arbeidstiden langt overstiger hva som er tillatt i henhold til norsk lov. I noen tilfeller jobber de det dobbelte av hva som er lov. Jeg har også hørt historier om rekrutteringsmøter til fagforeninger som må holdes i det skjulte, uten at arbeidsgiver vet om det. Det er som i Norge på 1930-tallet, sier Mathiesen til Fiskeribladet Fiskaren.

Han er redd det finnes mange skrekkeksempler fra bedrifter rundt om i Norge, der fast ansatte blir permittert, mens bedriftene beholder innleide i arbeid.

Uklar lønn
Marine Harvest har fire store slakterier i Norge, og bruker arbeidskraft fra utleiebyråer, ofte utenlandsk arbeidskraft. På Eggebøneset i Møre og Romsdal har de cirka 225 ansatte på slakteri- og foredlingsbedriften - av disse er cirka 110 innleide.

Marine Harvest sier de får lagt fram papirer på at bedriften betaler slik at lønn til de innleide skal kunne være tarifflønn.

- Men hva arbeiderne får kan jeg ikke stå inne for. Jeg har aldri sett en lønnsslipp fra en arbeider fra Litauen, sier Mathiesen.

Store utbytter
Eks-værdame Dyveke Henschien er deleier i On Off bemanning, som er aktive i fiskeindustrien. Selskapet tok ut 6,5 millioner kroner i utbytte siste to år.

– Det er en attraktiv bransje å være i, medgir Thomas Vabø, bedriftsrådgiver i On Off Bemanning, som holder til i Bergen med Litauisk datterselskap.

Han sier ifølge Fiskeribladet Fiskaren at arbeiderne ligger mellom 1000 og 2000 kroner under tarifflønn i måneden, men det varierer ut fra ansiennitet og kvalifikasjoner. Arbeiderne i On Off Bemanning har i snitt utbetalt 15.000 nettolønn i måneden, og betaler husleie selv.

– Vi har jo tjent penger. Det er derfor vi er i bransjen, men de som bruker oss har også tjent penger.

Mørketall
Mathiesen er helt overbevist at det er ganske høye mørketall, både når det gjelder sosial dumping og grov utnytting av utenlandske innleide rundt om på kysten.

– Det er slike som ødelegger for oss andre som er seriøse og som kanskje til slutt vil sørge for at også vi i fiskeindustrien må innføre en allmenngjøring av tariff slik de har gjort i byggebransjen, sier han.

Les også:
Sikrer drømmejobben i krisetider
Her er din nye pensjonist-skatt
Wilh. Wilhemsen deler rederiet

Jobb 5 minutter - tjen 300.000 kroner

Personvernpolicy