Giske fornøyd med SAS-ansattes ja til spareplan

Næringsminister Trond Giske (foto: Scanpix).
Næringsminister Trond Giske (foto: Scanpix).

Sier også ja til å gi SAS lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Trond Giske (Ap) berømmer de SAS-ansatte for å ha godtatt kostnadskutt i selskapet for 500 millioner svenske kroner per år.

Samtidig er den norske regjeringen positiv til at flyselskapet kan få etablere et konvertibelt obligasjonslån på inntil 2 milliarder kroner.

SAS-ledelsen oppnådde natt til fredag enighet med de ansatte om årlige kostnadskutt på en halv milliard svenske kroner. Den omfatter flere sparetiltak, blant annet for lønn og pensjon, ifølge konsernledelsen.

Dermed er en av forutsetningene for en emisjon i selskapet oppfylt. Flyselskapet skal gjennom en emisjon hente inn 5 milliarder svenske kroner fra eierne, blant dem den norske staten. De skandinaviske myndighetene har krevd at de ansatte bidrar med en halv milliard kroner i kutt for at eierne skal bli med på emisjonen.

Ja til obligasjonslån
Regjeringen ba fredag Stortinget om fullmakt til å stemme for SAS-styrets forslag om å etablere et konvertibelt obligasjonslån på inntil 2 milliarder kroner.

– Jeg synes det er fornuftig at styret gis fleksible muligheter til å oppnå en langsiktig refinansiering av lånene som forfaller i år. En slik refinansiering er et klart vilkår for at staten skal kunne delta i emisjonen senere i vår, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

En norsk tilslutning vil imidlertid være avhengig av at også den danske og svenske staten sier ja til et konvertibelt lån.

– Jeg vil berømme de ansattes vilje til å bidra til å legge grunnlag for et lønnsomt selskap framover, sier statsråden.

Sparer 7,8 milliarder
Totalsummen for SAS’ spareavtaler med fagforbundene i 2009 og 2010 er på 2,1 milliarder svenske kroner. Den totale sparepakken Core SAS er oppe i 7,8 milliarder.

– Avtalen med fagforbundene er avgjørende i den pågående emisjonen, og forhandlingene har vært veldig intensive og konstruktive, skriver administrerende direktør Mats Jansson i en kommentar.

– Kostnadskutt på 500 millioner i samleavtalen viser en sterk felles innsats i SAS for fremtiden.

– Gledelig dag
– Dette er en gledelig dag. Alle har gått med på spareplanen som var avtalt, sier Jon Lyng, leder i Norsk Kabinforening.

– Vi valgte tidlig å oppfylle forpliktelsene som ansatte. Nå er det opp til eiere og ledelse å jobbe videre med den offensive forretningsplanen. Vi støtter denne planen fullt ut, sier Lyng til NTB.

Det har vært uenighet mellom fagforeningene i de skandinaviske landene om planen. Den danske kabinforeningen CAU har blant annet krevd at kun dansk personell skal betjene flyginger til og fra Københavns Kastrup-flyplass.

– Vi har fått innfridd vårt krav om å sikre danske arbeidsplasser etter danske avtaler, sier Verner Lundtoft Jensen i CAU.– Vi er blitt kalt uansvarlige og mange andre stygge ord, men vi er faktisk dem som har tatt det største ansvaret i forhandlingene i hele SAS, mener han.

Fornøyde i Parat
YS-forbundet Parat, som organiserer rundt 2.000 SAS-ansatte både på bakken og i lufta, er glad for at alle fagforeningene nå er enige om en innsparingspakke og håper det vil være med på å redde de norske arbeidsplassene i selskapet.

– Vi er glade for at SAS-ledelsen sto imot kravene fra de danske kabinansatte, kommenterer Jan Levi Skogvang og Anneli Nyberg, Parats tillitsvalgte for flygende personell i SAS. (©NTB)

Personvernpolicy