- Spøker for renteøkning i mai

- De med boliglån kan nyte godt av lave renter ganske lenge, sier makroøkonm Katrine Godding Boye.
- De med boliglån kan nyte godt av lave renter ganske lenge, sier makroøkonm Katrine Godding Boye.

AS Norge går dårligere enn ventet. Det er gode nyheter for alle med boliglån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Lynbudsjett
Med denne kalkulatoren kan du meget raskt sette opp et privatøkonomisk budsjett.

Denne kalkulatoren inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Budsjettkalkulator forbruksutgifter
Det er ikke så lett å vite hva man bruker av forskjellige forbruksutgifter som mat og klær. Her kan du få en pekepinn på hva som er normalt ut fra din familiesituasjon.

I går la Norges bank frem tall som viser at norsk produksjon skuffer, og vokser nå mindre enn den gjorde ifjor høst.

Nordea Markets påpeker at undersøkelsen hos sentralbankens regionale nettverk var skuffende, både i forhold til Nordeas forventninger og ikke minst Norges Banks forventninger.

- Dette var spikeren i kisten for renteøkning på Norges banks rentemøte nå i mars. Vi holder fortsatt en knapp på økning i mai, men det begynner å spøke litt for den også, sier makroøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

- Tre renteøkninger
- Oppgangen i norsk økonomi er klart svakere enn den friske veksten Norges Bank la til grunn i oktober. Legger de stor vekt på dette, kan den nye rentebanen antyde at det ikke kommer noen heving i mai, sier hun.

En annen faktor Godding Boye mener vil trekke ned rentebanen ,er at renteforventningene ute har falt kraftig siden oktober ifjor.

- På den annen side var Norges Bank tydelige på forrige møte og sa at det er 50 prosent sannsynlighet for renteøkning i mars eller mai. Det er lenge til mai-møtet og vi får flere viktige nøkkeltall før den tid, påpeker makroøkonomen.

Hvis det ikke blir økning i mai, kan det bli i juni, og en til to til på høsten, mener hun.

Nordea Markets regner med at det blir tre renteøkninger til i år. Hver av dem på 0,25 prosent.

- Ikke mye å frykte for boliglånskundene
Om pengemarkedet følger Gjedrems rentebane, betyr det at de månedlige boliglånsutgiftene holder seg lave lenger enn tidligere ventet.

- Renteoppgangen vil komme smått, så alle med boliglån kan nyte godt av lave renter ganske lenge. Våre prognoser tilsier en veldig forsiktig oppgang også i 2011. Så for lånekundene er det ikke mye å frykte på kort sikt, sier Godding Boye.

I pengemarkedet er det bortimot normale tilstander, derfor mener hun at pengemarkedsrenten bør legge seg tett opp til Norges banks styringsrente.

- Markedsforventningene er veldig mye lavere nå enn da Norges Bank la frem forrige rentebane i oktober ifjor. Markedet forventer senere rentehopp enn Norges bank gjorde i rentebanen i oktober.

Nå ligger beste flytende nominelle lånerente på 3,10 prosent. Og om rentehevingene forskyves slik Godding Boye skisserer, betyr det at beste lånerente vil ligge rundt 3,85 prosent ved årsskiftet.

abcpenger.no/kalkulator: Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt
Privatøkonomisk simulering

- Tre rentehevinger
Handelsbanken tror også at de svake tallene i regionalt nettverk fører til at sentralbanksjef Svein Gjedrem senker rentebanen, og vil legge opp til en mer moderat renteøkningstakt.

- Det vi etter dette tror, er at Norges Bank altså ikke vil heve nå 24. mars, men tidligst ved neste møte i mai. Vi tror også de vil senke rentebanen litt, det vil si med omtrent 25 basispunkter (0,25 %) innen årsskiftet. Det er litt vanskelig å si hvordan det vil bli omsatt i faktiske rentehevinger, men vi ser for oss til sammen tre nye hevinger på 25 basispunkter hver for resten av året, skriver Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork i sin morgenrapport.

Les også:
Bli lønnsvinner i kriseåret
Folket tror på boligprishopp
Her er inntektvinnerne
Veksten er ikke sterk

Personvernpolicy