Yara trekker seg fra milliardkamp

Så langt, men ikke lenger. Jørgen Ole Haslestad og Yara vil ikke øke budet sitt på Terra Industries (foto: Scanpix).
Så langt, men ikke lenger. Jørgen Ole Haslestad og Yara vil ikke øke budet sitt på Terra Industries (foto: Scanpix).

Gir opp å kjøpe Terra Industries.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjødselkonsernet Yara International ASA har gitt Terra Industries Inc. beskjed om at det ikke vil forbedre fusjonsavtalen signert 12. februar av Yara og Terra.

- Terra ville passe perfekt sammen med Yara og være attraktiv ved vår foreslåtte verdsetting, men vi vil ikke øke vårt tilbud som først ble akseptert av Terras styre. Vekstambisjonene til Yara vil bli ført videre på den samme verdiskapende basis som selskapet tidligere har gjort med suksess. USA vil fortsette å være et attraktivt marked for oss, og vi vil fortsette å søke etter vekstmuligheter i regionen. Vi er den globale leder i gjødselindustrien, og det vil være flere muligheter verden rundt for å vokse videre for vår virksomhet", sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International ASA i en pressemelding.

Yara mottok onsdag en melding fra Terra om at budet fra CF Industries etter Terras syn er et bedre tilbud enn fusjonsavtalen som Yara og Terra inngikk.

Lang beiling
Både Yara og CF Industries har beilet til amerikanske Terra Industries i lengre tid.

Begge to har gått sine runder med det fristende selskapet. CF Industries har fått nei flere ganger, mens Yara måtte legge beilingen på is en lang periode før Terra igjen var moden for partnerskap.

Her kan du lese mer om beilingen: Flørtet i 19 måneder - fikk ja

Perfekt for begge to
Mye frem og tilbake til tross, interessen har inntil i dag vært glødende het hos både Yara og CF Industries.

- Yara og Terra passer perfekt sammen, sa Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad da Yaras bud på Terra ble offentlig 15. februar.

Fra CF er dette tonen:

- Det er åpenbart at CF Industries er den beste overtakeren for Terra, sa styreleder Stephen R. Wilson i CF Industries forrige uke.

Han viste til det han kaller "de overbevisende strategiske fordelene ved å kombinere de to selskapene".

- Det inkluderer de betydelige synergiene bare vi kan oppnå sammen, sa Wilson.

Les også: Agrium dropper CF Industries

Her er mer om forløpet til kampen om Terra:
I prospektet fremgikk det videre at Yaras daværende konsernsjef Thorleif Enger foreslo på et møte med Terra Industries-konsernsjef Michael L. Bennett 2. juni 2008 i London at Yara skulle kjøpe Terra.

Bennett svarte Enger imidlertid tidlig i juni 2008 at Terra-styret ikke var overbevist om at tiden for en sammenslåing var inne. De to fortsatte ialogen, men Enger opplyste i juli at Yara var interessert i en annen, lternativ transaksjon, og ville måtte fokusere på denne.

Etter at CF Industries i flere runder forsøkte å kjøpe Terra, informerte Yaras nye konsernsjef Ole Jørgen Haslestad i januar 2009 Terra om at Yara fortsatt var interessert i å kjøpe Terra. Bennett holdt gjennom 2009 innledende samtaler med konsernsjefene for flere selskaper i bransjen, inklusive Yara. I august og september inngikk Terra konfidensialitetsavtaler med to av de interesserte selskapene.

Haslestad ringte på nytt Bennett i slutten av oktober for et møte, og på et møte 3. november indikerte Haslestad at Yara fortsatt var interessert.

På et nytt møte 1. desember, etter at Terra-styret hadde avvist et konkret fusjonsforslag fra CF Industries, møtte Terra Haslestad og Yaras finansdirektør Hallgeir Storvik, der Storvik gjennomgikk hvilke godkjenninger og finansiering Yara måtte ha for en transaksjon. Det var ingen forhandlinger om betingelsene, men Haslestad uttrykte at et Yara- forslag ville være konkurransedyktig med CFs, og være kontant, samt at Yara ikke ville inngå i noen budkrig.

4. desember ringte Haslestad til Bennett, og fortalte at Yara-styret kunne matche CFs betingelser, kontant. Dagen etter informerte Bennett Haslestad om at CF hadde forbedret sitt bud, samt ringte to andre selskaper, som da opplyste at de ikke lenger var interessert i noen transaksjon med Terra. Terra møtte på nytt Storvik og forretningsutviklingsansvarlig Gaute Andreassen 7. desember, for å gjøre det mulig for Yara å komme nærmere et syn på verdiene i Terra. Bennett og Haslestad hadde deretter flere telefonsamtaler. Haslestad opprettholdt at Yara ville kunne tilby et konkurransedyktig, kontant, tilbud.

13. desember avviste Terra CFs seneste bud, og ga Bennett fullmakt til å gå videre med Yara. De to inngikk en konfidensialitetsavtale 17. desember, og gjorde due diligence fra 21. desember. Terra avviste Deretter 4. januar en forespørsel fra CF-rådgiver Morgan Stanley om å diskutere informasjonsgrunnlaget Terra hadde for å avvise å gå videre med CF.

8. januar ba Haslestad om få eksklusiv forhandlingsposisjon i 30 arbeidsdager, samt anga flere andre forbehold, hvoretter Terra ba om mer detaljer om hva Yara ville tilby 10. januar.

På et møte i New York 13. januar uttrykte Haslestad at hans syn på verdiene av Terra var 40,75 dollar pr aksje kontant, og at han ikke så grunnlag for videre diskusjoner med mindre dette ble godtatt.

CF trakk formelt sitt forslag om å kjøpe Terra 14. januar, og dagen etter informerte Haslestad Bennett om at han hadde fullmakt til å kjøpe Terra for 40,75 dollar pr aksje kontant. Haslestad ba 20. januar også om et break up- fee på 200 millioner dollar.

Etter flere samtaler skrev Haslestad til Bennett 1. februar at de var interessert i å kjøpe Terra for 41,10 dollar pr aksje kontant, samt inkludere et break up-fee på tre prosent av transaksjonsverdien. Dette var Yaras "beste og endelige bud".

Etter flere runder med rådgivere, besluttet Terra-styret på ettermiddagen 12. februar å godkjenne det endelige forslaget til fusjonsavtale.

Personvernpolicy