Oversvømmelser og ras i Midt-Norge

Massiv snøsmelting skapte oversvømmelser som førte til at Meråkerbanen måtte stenges ved Hegra i Nord-Trøndelag torsdag. Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix.
Massiv snøsmelting skapte oversvømmelser som førte til at Meråkerbanen måtte stenges ved Hegra i Nord-Trøndelag torsdag. Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix.

Snøsmelting og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold i Midt-Norge. I Trondheim bader gravstøttene ved Nidarosdomen i smeltevann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte torsdag ut varsel om flom og lokale oversvømmelser for Møre og Romsdal, Trøndelag og sørlige del av Nordland.

Flere har allerede følt godt at vinteren er på hell. Store snømasser er i ferd med å omdannes til vann som ikke alltid respekterer etablerte vannveier i sin ferd mot sjøen.

– Det er veldig bløtt her. Mye vann er kommet og mer skal det bli. Vi ser med spenning fram mot de neste dagene, sier operasjonsleder Jan Tore Tiltnes i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Nidarosdammen

I Trondheim får kirkegårdene gjennomgå. Rask snøsmelting har ført til at store vannmengder har funnet veien til gravstøttene ved Nidarosdomen. De bader i vann.

Ved Tilfredshet kirkegård ble en gravsetting utsatt torsdag, men det ble likevel holdt seremoni. Vannet flyter også på Lade kirkegård.

– Vi pumper vann til den store gullmedaljen, men det renner like fort til igjen, sier enhetsleder Helge Rask ved Kirkevergen i Trondheim til adressa.no.

Steinras

Nordmøre og Romsdal politidistrikt opplyser torsdag kveld om vann i veibanen og dårlige kjøreforhold enkelte steder i distriktet. Skredfaren er stor, og flere veier er stengt av snøras.

På fylkesvei 359 ved Brattberget i Todalen i Møre og Romsdal gikk et stort steinras torsdag. Ingen personer eller biler ble truffet, melder NRK.

Jordras

På Myking i Lindås kommune i Hordaland ble en bil truffet av et jordras torsdag kveld. Ingen personer kom til skade. Fylkesvei 397 mellom Sæveråsvåg og Eikanger ble sperret av raset, melder ba.no.

Det har gått flere mindre ras i bergensområdet, og flere lokaler veier er stengt.

I Nord-Trøndelag meldes det om flom etter det ble oppdaget en ispropp i elva på Bjørumsbrekka i Namsos kommune og i Helgeland meldes det om trailere som står på E12.

Snøras

NVE melder om at elveløp og bekker kan sperres av snø og is som pakkes sammen, noe som dermed kan føre til oversvømmelser. Det samme gjelder rør, sluk og avløp.

– Det har falt mye nedbør de siste døgnene. Sammen med snøsmelting har dette gitt økende vannføring i mange vassdrag i ytre og lavereliggende områder. Nedbøren vil avta i løpet av torsdag og natt til fredag, men vannføringen vil fortsatt holde seg stor på fredag og lørdag, skriver NVE i sitt flomvarsel.

Det er også økt fare for snøras som følge av snøsmelting. (©NTB)

Personvernpolicy