- På tide å bestille ferie til England

Pundet har falt til sitt laveste nivå siden 1976 (foto: Colourbox).
Pundet har falt til sitt laveste nivå siden 1976 (foto: Colourbox).

Onsdag ettermiddag falt verdien på britiske pund til rekordlavt nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et miserabelt signal fra den britiske industrien sender verdien på britiske pund enda lavere.

Britiske pund er onsdag ettermiddag verdt 8,789 kroner, det er den laveste kursen siden 1. november 1976. Da var kursen nede i 8,3861.

- Jeg tror det er på tide å bestille ferie til England for å si det sånn. Nå er pundet billig, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea til DN.no.

Pundet ble satt under ytterligere press etter at ferske tall onsdag for industriproduksjonen i Storbritannia viste markert fall i januar. Industriproduksjonen falt 0,4 prosent i januar sammenlignet med måneden før. På årsbasis falt produksjonen med 1,5 prosent.

Lar seddelpressen løse problemet?
- Storbritannia har et annet forhold til underskudd i statsbudsjettet enn andre euro-land har. Mens underskudd i eurosonen er et problem for stabiliteten og samarbeidet, er Storbritannias problemstilling annerledes: Hvis Storbritannia ikke klarer å kutte nok og statsgjelden stadig stiger og virker ukontrollerbar høy, så vil det spekuleres i om man er villig til å trykke mer penger. Hvis Bank of England trykker pengene for å finansiere underskuddene, vil det bli flere pund selv om BNP er like stort og da blir pundet mindre verdt. Man frykter at man vil monetarisere gjelden istedet for å begrense den, forklarer EEK-Nielsen.

Gjeldstyngede Hellas hadde i 2009 Europas høyeste budsjettunderskudd i forhold til bruttonasjonalproduktet på hele 12,7 prosent. Situasjonen er ikke stort bedre i Storbritannia som i år har et budsjettunderskudd som tilsvarer 12,6 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Nordeas valutaekspert tror pundet fremover vil styrke seg litt igjen.

-Om tre måneder sier våre prognoser 9,1 kroner per pund, om ett år 9,50 kroner og om to år regner vi med 10 kroner per pund, sier han.

- For selv om Storbritannias problem er stort og det må gjøres store justeringer, så er også mye nå priset inn. Vi har et rekordsvakt pund. Når pundet blir lavt nok er det jo også bra for eksporten og handelsbalansen etterhvert, sier han.

Usikkerhet før valget
Valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets derimot, spår at pundet vil holde seg lavt det neste året.

- Vi tror pundet vil holde seg svakt og at det vil svinge rundt 9 mot norske kroner de neste 12 månedene. Så vi vil fortsatt få billig pund. Grunnen til det er dels situasjonen i Hellas som kan smitte over på Storbritannia, noe som kan tvinge pundet lavere, sier Romstad.

- Storbritannia står også foran valg i mai og det er usikkerhet rundt resultatet. Det ser ut til å kunne bli jevnt. Markedet ser også ut til å være skeptisk til en ny Labour-regjering fordi de tidligere har vist liten villighet til å stramme inn. I tillegg har ratingbyråene lagt press på Storbritannia for at landet skal redusere underskuddet, sier Romstad.

Synes Storbritannia er sene
Tirsdag sa en talsmann for Fitch Ratings at Storbritannia står i fare for å miste sin AAA-rating hvis landet ikke kutter kraftig i sine budsjettunderskudd.

- Storbritannia har hatt den kraftigste veksten i offentlig gjeld i forhold til BNP enn noe annet AAA-rangert land, sa byråets leder Brian Coulton til The Telegraph.

En rekke europeiske land sikter mot å begrense underskuddene til tre prosent av BNP innen tre år. Flere frykter nå at Storbritannia vil bli hengende etter.

- Hvorfor Storbritannia tror det har mer tid enn andre land, vet vi ikke, sa Coulton.

Les også: Du betaler mer enn Statoil
- Kvasir kunne vært Google
Kina-sug etter USA-gjeld

Mer om valuta finner du på valutasidene på DN Finans.

Personvernpolicy