– Én av to takstmenn bedt om å lyve

Ifølge undersøkelsen har én av to takstmenn blitt bedt om å lyve eller utelate funn. (Foto: Scanpix)
Ifølge undersøkelsen har én av to takstmenn blitt bedt om å lyve eller utelate funn. (Foto: Scanpix)

Mange takstmenn føler seg presset av meglerne til å endre taksten eller unnlate å ta med opplysninger om tilstanden til boligen, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

620 takstmenn over hele landet har svart på undersøkelsen NRK har gjennomført, og nesten halvparten av dem forteller at megler har bedt dem om å utelate og lyve om funn i sine rapporter.

I flere tilfeller dreier det seg om alvorlige feil og mangler.

– Jeg har for eksempel fått beskjed om at jeg ikke måtte nevne at jeg hadde funnet råte. Megler ville ha det fjernet fra rapporten, fordi han «tross alt hadde planer om å få solgt boligen», sier takstmann Karsten Lockert.

Han sier at han flere ganger har opplevd å bli byttet ut med en annen takstmann, som har vært villig til å dekke over feil og gjøre som megler sier.

Overrasket

– Vi har jo hatt mistanker om at dette kunne forekomme, men er overrasket over at omfanget er så stort, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til NRK.

Lockert mener det er på tide å sette et skille mellom takstmenn og meglere, og får støtte fra Forbrukerrådet. De ønsker at det skal bli obligatorisk for selger å hente inn boligsalgsrapport, uavhengig av eiendomsmegler.

Forslaget er levert myndighetene i form av et høringssvar, og det er ventet et svar fra Justisdepartementet i løpet av våren.

Kjenner seg ikke igjen

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), kjenner seg ikke igjen i funnene i undersøkelsen.

– Hvis vi ser at takstmannen ikke er i samsvar med det som er markedsverdien av en bolig, så er det vår plikt å si ifra at vi mener det er feil. Da vil nok noen takstmenn oppleve det som press, men vi må jo si ifra når de bommer, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy