Stoltenberg avviser å øke skatten

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at det er aktuelt å bryte regjeringens eget skatteløfte. Her under den muntlige spørretimen i Stortinget sist onsdag (foto: Scanpix).
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at det er aktuelt å bryte regjeringens eget skatteløfte. Her under den muntlige spørretimen i Stortinget sist onsdag (foto: Scanpix).

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier kontant nei til å øke det samlede skattenivået i statsbudsjettet for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om skatt

Skatteberegningskalkulator 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

Skatteberegningskalkulator 2009
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2009.

Marginalskattekalkulator
Kalkulatoren regner ut hvilken marginalskatt du får på en ekstrainntekt, eller påslag i inntekt

– Det som står i Soria Moria-erklæringen om skatt og transport står ved lag, sier Stoltenberg til NTB.

Den trange budsjettsituasjonen har ført til spekulasjoner om at regjeringen kan komme til å bryte løftet i Soria Moria II, der det heter at det samlede skatte- og avgiftsnivået skal videreføres som i dag. Løftet om å gjennomføre tiltakene i Nasjonal transportplan og sørge for et «taktskifte i samferdselspolitikken», er det også sådd tvil om.

– Det er ingen grunn til å spekulere på dette nå. Budsjettet for neste år har vi ikke engang begynt å jobbe med. Det som står i Soria Moria står ved lag, gjentar Stoltenberg.

Allerede i 2005 gikk regjeringen til valg på at det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke skulle økes ut over 2004-nivå. Løftet ble gjentatt foran valget i fjor, og deretter nedfelt i den nye regjeringserklæringen.

Men når regjeringspartiene førstkommende søndag innleder forhandlingene om neste års statsbudsjett, vil SV presse på for å øke skattene. Ifølge Dagens Næringsliv mener kilder i partiet at dette vil være å foretrekke framfor kutt i velferdsordninger og dårligere kommuneøkonomi. Det ville være politisk utålelig om slike kutt skulle følge av finanskrisen og rederienes skatteseier på 13 milliarder kroner, anfører SV-kildene avisen har snakket med.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har gjentatte ganger slått fast at det i kommende budsjetter er nødvendig å innskrenke bruken av offentlige midler for å oppfylle 4-prosentregelen for oljepengebruk. (©NTB)

Les også: - SV vil ha høyere skatter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus