Få kvinner i toppen

Celina Midelfart er nok Norges mest kjente forretningskvinne, men har heller ikke mange å kjempe om plassen med. I landets ti største selskaper er det så å si fritt for kvinner. Her er Midelfart avbildet sammen med Trygve Hegnar under eierskapskonferansen i Oslo i 2009.(Foto: Scanpix)
Celina Midelfart er nok Norges mest kjente forretningskvinne, men har heller ikke mange å kjempe om plassen med. I landets ti største selskaper er det så å si fritt for kvinner. Her er Midelfart avbildet sammen med Trygve Hegnar under eierskapskonferansen i Oslo i 2009.(Foto: Scanpix)

Bare 21 kvinner har fått plass i konsernledelsen i landets 20 største teknologiselskaper. Der er de omgitt av 131 menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de ti største selskapene har ikke kvinner i konsernledelsen i det hele tatt, blant dem statseide Statkraft og delvis statseide Aker Solution, viser en gjennomgang Teknisk Ukeblad har gjort.

Heller ikke Kongsberg Gruppen, Nortura, Jotun, NSB, Petroleum Geo-Services eller STX Europe har funnet plass til kvinner i konsernledelsen.

Fortsatt få

Orkla, Yara, Veidekke, Norske Skog og Seadrill Norge har funnet plass til én kvinne i konsernledelsen blant sine mange menn, vise gjennomgangen.

I Statoil er to av ni i konsernledelsen kvinner, og det samme er tilfelle i Telenor.

Hafslund kommer best ut i oversikten med tre kvinner og fire menn i konsernledelsen.

Mellomledere

Innovasjon Norge har de siste ti årene jobbet med lederutvikling for kvinner og håper og tror at dette snart vil bære frukter.

– På sikt vil det komme flere kvinner, sier fagansvarlig Anne Marie Kittelsen.

– Det er ganske mange kvinnelige mellomledere, så det er en rekrutteringsbase på sikt, mener hun.

Tall fra undersøkelsen Saldo, som Likestillingsombudet kommer med hvert år, viser at antall kvinnelige toppledere i privat sektor nå ligger i underkant av 20 prosent.

En undersøkelse utført for bemanningsselskapet Manpower viser at andelen kvinnelige toppledere i aksjeselskap har steget fra 14,5 prosent til 16,6 prosent de siste fem årene.

Nedslått

Statssekretær Henriette Westhrin i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mener dette er altfor få.

– Jeg er ikke overrasket over tallene, men kanskje litt nedslått, sier Westhrin til Teknisk Ukeblad.

Hun oppfordrer kvinner til å søke flere toppjobber og mener at regjeringen de siste årene har bidratt til å gjøre det enklere for kvinner å ta steget.

– Med full barnehagedekning og dagens velferdsordninger, ligger det mer til rette for at damer kan ta denne typen jobber, sier Westhrin. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus