Islendingene har talt

Islands prosentsmell mot Icesave

Demonstrerte og stemte mot: Islendingene er rasende på Icesave-avtalen. Hva nå?
Foto: Thomas Vermes
Demonstrerte og stemte mot: Islendingene er rasende på Icesave-avtalen. Hva nå? Foto: Thomas Vermes

93,5 prosent av islendingene gikk imot Icesave-avtalen et snaut flertall i Alltinget ønsket å inngå. Bare 1,8 prosent sa nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i år benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen ble avholdt 6. mars.

(Reykjavik, ABC Nyheter): 93,5 prosent av islendingene er imot Icesave-avtalen et snaut flertall i Alltinget vedtok i desember.

1,8 prosent sa ja.

62,7 prosent av de stemmeberettigede deltok i historiens første folkeavstemning i Island - trass i uttalelsene fra statsminister og finansminister om at det ikke er noe vits i å stemme.

Det viser de endelige tallene som ble offentliggjort mandagen etter.

Fyrverkeri, oppgitthet, fortsettelse

Idet de første prognosene ble kjent natt til søndag, fyrte aktivister av fyrverkeri i Reykjavik sentrum.

- Jeg respekterer dette. Folk har mange grunner. Men dette er ikke overraskende, sa hjemmesitteren - statsminister Johanna Sigurdardottir i en første kommentar.

- Ingen snakket for denne avtalen, sa finansminister Steingrimur Sigfusson.

Men det eneste som skjer etter den knusende avstemningen, er at forhandlingene fortsetter som før.

- Nå tar vi en hvil et par dager, så starter vi opp igjen de pågående samtalene, sier utenriksminister Össur Skarphedinsson.

Holder kjeft om Norge

Skarphedinsson roste Norges hjelp til Island. Han ble presset på spørsmål om ikke Norge burde gi klarsignal for lån uavhengig av når Icesave-avtalen blir løst. Dette spørsmålet er veldig grunnleggende for Island, som for å komme ut av nedgangstidene må få finansiert investeringer.

Men Skarpehdinsson vek unna det gang på gang.

- Tror du at Norge nå går inn for å gi lån til dere uavhengig av Icesave?

- Jeg kan bare si at jeg tror Norge vil støtte Islands økonomiske plan i styret for Det internasjonale valutafondet IMF, svarer utenriksministeren på ABC Nyheters forsøk.

- Men du har ikke mottatt signaler fra Stoltenberg og Støre om at Norge vil gå for utbetaling uten Icesave-avtalen på plass?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Össur Skarphedinsson.

Lundteigen i forlegenhet

Senterpartiets stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen foreslo fi september i fjor i samarbeid med sitt islandske søsterparti at Norge skal gå ut med et fond på opptil 100 milliarder kroner for Island, frikoblet fra Icesave-avtalen.

Les i ABC Nyheter: Senterpartiets tilbud til Island.

Han følger nå avstemningen i Island, men har ikke fått gjennomslag i sitt eget parti for å låne ut så mye som en krone før nederlenderne og britene har fått gjennom sitt.

Et halvt år etter 100-milliardersutspillet er ikke partiet i stand til å si noe om et forslag fra Kristelig Folkeparti i Stortinget om å gi Island bistand uavhengig av Icesave-saka.

- Støtter Sp forslaget fra Kristelig folkeparti om å gi lån til Island uavhengig av Icesave?

- Det har vi ikke behandlet i gruppa ennå, sier Lundteigen til ABC Nyheter i Reykjavik.

Se forslaget Sp ikke vet hva de mener om her.

- Det er mange måneder siden du selv foreslo et norsk lån på opptil 100 milliarder. Hva har partiet gjort til nå?

- Vi har diskutert dette i regjeringa.

- Feil om Stoltenberg og Stortinget

- Islands statsminister Johanna Sigurdardottir sa i går at Jens Stoltenberg positiv til Islands sak, men at Stortinget forhindrer utbetaling av lån uavhengig av Icesave. Hva sier du til det?

- Det er ikke en dekkende beskrivelse. Stortinget har sluttet seg fra proposisjonen fra regjeringa i den saka, sier Lundteigen.

- Ingen lengter etter regjerings-jobb

Statsminister Johanna Sigurdardottir (Sosialdemokratene) og finansminister Steingrimur Sigfusson (De venstregrønne) avviste at resultatet ville øke spenningene i koalisjonsregjeringen.

- Tvert imot. Dette vil føre oss tettere sammen, sa de begge to da de første prognosene fra folkeavstemningen kom natt til søndag.

- Det siste vi trenger nå er politisk ustabilitet på toppen av alt annet, sa Sigfusson, og la skjelmsk til:

- Hvis det virkelig er noen som har lyst på jobben min, så vær snill og meld dere!

ABC Nyheter har oppdatert med de endelige tallene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus