Icesave-striden

Nå ber også ja-politikerne islendingene stemme nei

Nå får opposisjonspolitikeren Kristján Thór Júliusson (til venstre) følge av regjeringspartiets Gudbjartur Hannesson: Begge stemmer nei til Icesave-avtalen lørdag. Foto: Thomas Vermes
Nå får opposisjonspolitikeren Kristján Thór Júliusson (til venstre) følge av regjeringspartiets Gudbjartur Hannesson: Begge stemmer nei til Icesave-avtalen lørdag. Foto: Thomas Vermes

- Det er vår alles oppgave å stemme nei til Icesave-avtalen lørdag. Den sosialdemokratiske lederen for Alltingets budsjettkomité slår nå følge med opposisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i år benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen er planlagt til 6. mars.

REYKJAVIK (ABC Nyheter): To ganger har han stemt for en omstridt Icesave-avtale i det islandske Alltinget.

Nå oppfordrer sosialdemokraten Gudbjartur Hannesson islendingene til å stemme nei ved lørdagens folkeavstemning i Island om Icesave-avtalen.

Les i ABC Nyheter: Vedtok omstridt Icesave-avtale i desember.

Da ivret Hannesson for å få gjennom avtalen som forplikter den islandske staten til å garantere for over 30 milliarder norske kroner - pluss klekkelige renter - overfor Nederland og Storbritannia

Men så kom den islandske presidenten på banen 5. januar og brukte sin grunnlovsfestede rett til å legge ned veto mot avtalen, som et fåtall av innbyggerne støtter.

Les i ABC Nyheter: Sendte Icesave-avtalen til folkeavstemning.

Sosialdemokratisk rundsnu

Helt opp til folkeavstemningen lørdag forhandler Island i London med britene og nederlenderne i håp om å komme fram til en bedre avtale som alle tre land kan godta.

Les i ABC Nyheter: Finansministeren forhandler åkke som.

Det har allerede ført til et tilbud som gir Island bedre betingelser enn den avtalen et snaut alltingsflertall godtok i desember, og som det nå skal stemmes over.

I denne situasjonen kommer Hannesson med en real rundsnu to dager før den mye omtalte folkeavstemningen om hvilke milliardforpliktelser islandske skattebetalere skal påta seg.

- Kan ikke si annet enn nei

- I denne avstemningen kan vi ikke si annet enn nei. For det er jo mulig å få en bedre avtale, sa han på en internasjonal pressekonferanse i Reykjavik torsdag.

- Hva vil du selv stemme?

- Så lenge vi kan få til noe bedre enn det som ble vedtatt i desember, er det kun én ting å gjøre: Å stemme nei. Det er vår oppgave, sier komitélederen fra statsminister-partiet sosialdemokratene til ABC Nyheter.

- Sola vil gå opp

Dermed slår han følge med opposisjonspolitikeren Kristján Thór Júliusson, Selvstendighetspartiets representant i budsjettkomiteen.

Selvstendighetspartiet tilsvarer Høyre og hadde makta da myndighetene tillot finansfyrstene i Island å gå berserk over hele Europa. Nå er de i opposisjon til regjeringen bestående av sosialdemokratene og De venstregrønne. Men fra 2007-2009 satt sosialdemokratene og Selvstendighetspartiet i regjering sammen.

- Hva skjer om det blir nei i folkeavstemningen? ble også Júliusson spurt.

- Sola vil gå opp. Folkeavstemningen er mer en ytring fra det islandske folk, enn avgjørende, svarer han.

- Forpliktelser? Hvilke da?

- Vil ikke et nei bli et signal om at Island ikke vil oppfylle sine forpliktelser? ville en reporter fra New York Times vite.

- Hvilke forpliktelser? Vi har ingen forpliktelser. Men vi prøver å finne politiske løsninger, repliserte Júliusson.

Les i ABC Nyheter: - Staten har ikke ansvar for bankinnskudd.

Les den islandske redegjørelsen om avstemningen på engelsk.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus