Dro inn 29 milliarder

Olaug Svarva (foto: Scanpix)
Olaug Svarva (foto: Scanpix)

Folketrygdfondet tjente solid i finansmarkedene i 2009, men gjør det svakere enn referanseporteføljene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folketrygdfondet forvalter den norske delen av Statens pensjonsfond på oppdrag fra Finansdepartementet.

I løpet av 2009 økte verdien av fondet med 29,3 milliarder kroner. Dette gir en avkastning på 33,5 prosent. Ved utgangen av året var verdien av fondet dermed på 117 milliarder kroner.

Folketrygdfondet kaller det en sterk innhenting i finansmarkedene i 2009.

- Vi har lagt bak oss to spesielle år i finansmarkedene, og kan fastslå at verdifallet i kriseåret 2008 ble innhentet gjennom den sterke oppgangen i 2009, sier administrerende direktør Olaug Svarva.

Lavere enn referansene
Avkastningen for Statens pensjonsfond Norge ble 2,2 prosentpoeng svakere enn referanseporteføljen i 2009. Samlet har Folketrygdfondet likevel hatt en robust portefølje gjennom finanskrisen, med en årlig gjennomsnittlig avkastning som er 1,7 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen for de to siste årene.

Avkastningen for den norske aksjeporteføljen ble 59,0 prosent. Dette er 5,8 prosentpoeng svakere enn avkastningen til referanseporteføljen. For den nordiske aksjeporteføljen ble avkastningen på 17,6 prosent, mot referanseporteføljens avkastning på 21,7 prosent. Folketrygdfondets forklarer underprestasjonene mot referanseporteføljene ved at deres langsiktige investeringsprofil medfører at aksjeporteføljene gir lavere avkastning enn de respektive referanseporteføljene i perioder hvor kursoppgangen er sterk.

Den norske renteporteføljen hadde en avkastning på 10,4 prosent. Dette er 2,1 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.

- Meravkastningen er et resultat av godt avkastning i kredittobligasjoner, heter det i pressemeldingen fra Folketrygdfondet.

I henhold til gjeldende rammeverk er den nordiske renteporteføljen ikke valutakurssikret. Sterkere kronekurs har derfor bidratt til at det ble en negativ avkastning på 6,3 prosent. Dette er likevel 2,2 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.

Les også:

Milliardvekst for Folketrygdfondet

Genialt aksjesalg

Ser svak bedring i økonomien

Notar reiser seg etter kollapsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus