Norges velforbund til skifteretten:

- Meget ekstraordinær konkurs

Illustrasjon: Skjermdump av Norges velforbunds nettside Velnet.no.
Illustrasjon: Skjermdump av Norges velforbunds nettside Velnet.no.

En politianmeldelse for momsunderslag har sendt dugnadsgjengen til skifteretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I går ettermiddag ble det åpnet konkurs i dugnadsorganisasjonen Norges velforbund (NVF). Årsaken er politianmeldelsen av forbundet for mulig underslag av inntil 28 millioner kroner.

- Dette er en meget ekstraordinær konkurs. Den direkte foranledningen er en politianmeldelse, sier bostyreren Morten Haugen.

- Styret har oppfattet seg å være i en tvangssituasjon på grunn av denne. De tar ikke risikoen for at dette ikke kan tilbakevises, sier advokaten som ikke tar oppbudsbegjæringen som en erkjennelse av skyld.

I slutten av januar skrev papirutgaven av Dagens Næringsliv en lengre artikkel om situasjonen i Norges velforbund. Lotteritilsynet, Riksrevisjonen og kulturdepartementet var alle bekymret for hvordan forbundet forvaltet offentlig momsrefusjon, og avisen mente 20 millioner kroner kunne være på avveie.

Konstituert daglig leder, Joar Bredesen, satt torsdag formiddag i møte med bobestyrer og vil kommentere saken senere i dag. Bredesen er også leder for Velforbundets sentralstyre.

Daglig leder Einar Bjorbæk er for tiden sykemeldt og vil ikke uttale seg om saken til ABC Nyheter.

Norges velforbund innstilte i går ettermiddag virksomheten. Dette rammer forbundets syv ansatte, de 8500 velforeningene i landet og om lag en million mennesker som er tilknyttet bevegelsen.

I gårsdagens kjennelse fra Oslo byfogd kommer det frem at organisasjonen kan ha en samlet gjeld på nærmere 30 millioner kroner, og at «drøye 28 millioner» kan være knyttet til refusjon av merverdiavgift.

Bostyrer opplyser i tillegg at Velforbundet har omlag 7,2 millioner kroner spredd på ulike konti, men at samlede aktive ikke vil kunne dekke et krav på over 20 millioner kroner.

- Ledelsen av velforbundet ble kjent med anmeldelsen gjennom media. Styret kan ikke utelukke at det kan være et mulig straffbart underslag av minst 20 millioner, og har derfor funnet det riktig å begjære oppbud. For hvis dette er riktig vil det kunne rettes kra mot forbundet som vil si at det er insolvent, sier advokat Haugen.

- Styret har altså ikke grunnlag for å vurdere hva som er rette eller galt. Da er det vanskelig å drive virksomheten videre, sier han.

- Og retten har altså valgt å legge styrets vurdering til grunn, selv om dette altså ikke er avklart.

Den første velforening i Norge ble stiftet allerede i 1774, mens Norges Velforbund ble stiftet i 1974.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus