Islands finansminister om Icesave:- Vi forhandler uansett folkeavstemningen

- Det er knapt med tid, skal vi unngå folkeavstemnning. Men forhandlingene kan jo uansett fortsette etterpå, sier finansminister Steingrimur Sigfusson. Foto: Thomas Vermes
- Det er knapt med tid, skal vi unngå folkeavstemnning. Men forhandlingene kan jo uansett fortsette etterpå, sier finansminister Steingrimur Sigfusson. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forhandlingene om Icesave kan fortsette uansett resultatet av folkeavstemningen lørdag. Det er det oppsiktsvekkende budskapet fra finansminister Steingrimur Sigfusson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i år benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen er planlagt til 6. mars.

(Reykjavik, ABC Nyheter): Norsk og annen utenlandsk presse strømmer til Reykjavik i den tro at en Icesave-løsning må komme i mål innen Islands folkeavstemning lørdag.

Ellers vil Islands dramatiske strid mot Nederland og Storbritannia gå på en smell når et overveldende flertall av det islandske folket etter all sannsynlighet stemmer nei.

Sånn er det slett ikke, går det fram av dette eksklusive intervjuet finansminister Steingrimur Sigfusson gir til ABC Nyheter på sitt kontor.

- Avstemningen spiller ingen rolle

Mens vi snakker, pågår forhandlinger i London mellom den islandske delegasjonen, Storbritannia og Nederland.

Dragkampen dreier seg om den islandske stat skal påta seg et ansvar for britiske og nederlandske innskudd for 32 milliarder norske kroner som gikk tapt da den private islandske nettbanken Icesave gikk konkurs.

- Det spiller ingen rolle om vi ikke rekker i mål før avstemningen. Det verste som kan skje, er at forhandlingene går i stykker. Vi vil gi forhandlerne en sjanse til bare å jobbe videre uavhengig av folkeavstemning eller ikke, sier Sigfusson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag lekket imidlertid en epost fra regjeringens rådgiver i forhandlingen ut i avisa DV.

Han anbefaler den islandske regjeringen å slutte å være så snille med britene og nederlenderne.

Ingen siste frist

I mellomtida rapporterer internasjonal presse om lørdagens folkeavstemning som en angivelig siste frist for forhandlingene i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere på onsdagen avholdt justisminister Ragna Arnadottir en internasjonal pressekonferanse her i den islandske hovedstaden.

Der borret britiske media etter et nøyaktig klokkeslett for en å få en ny avtale på plass tidsnok til å avlyse folkeavstemningen.

- Siste mulige øyeblikk er før åpningen av stemmelokalene klokka 9 (10 norsk tid, journ. anm.) lørdag morgen, sa Arnadottir.

- Men da må Alltinget ha fattet vedtak og presidenten signert det innen den tid. I praksis fredag, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les i ABC Nyheter: - Staten har ikke ansvar for bankinnskudd.

Avlyses hvis avtale

Situasjonen er dermed at dersom nederlenderne og britene inngår en avtale som den islandske delegasjonen og et samstemmig Allting godtar i tide, kan folkeavstemningen avlyses - trass i at den allerede er i gang.

4000-5000 av de i alt 230.000 stemmeberettigede har allerede avgitt forhåndsstemme, opplyste justisministeren. Disse vil bli makulert hvis det ikke blir noe av avstemningen.

Men antakelsen om hva som skjer hvis forhandlerne ikke kommer i mål innen denne fristen - full krise - gjør finansminister Sigfusson fra SVs søsterparti De venstregrønne til skamme.

- Knapt med tid

- Hvordan er utsiktene nå, onsdag ettermiddag, til en avtale som kan avverge folkeavstemningen?

- Det blir meget knapt med tid om vi skal unngå det. Og det vil kreve bred enighet også med opposisjonen her hjemme. Men vi vil prøve å gå så langt som mulig å ha en avtale mest mulig på plass, uansett om det blir avstemning eller ikke, svarer Sigfusson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For uten en forhandlingsløsning ville vi få enda mer usikkerhet. Vårt team er i London. Det er fortsatt en sjanse for at vi kan nå fram til noe, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Folkelig hilsen utenfor Alltinget: Mot Icesave-selvmord. Foto: Thomas VermesFolkelig hilsen utenfor Alltinget: Mot Icesave-selvmord. Foto: Thomas Vermes

Ikke drøftet med opposisjonen

Norge er som det er. Jeg tror ikke jeg kommenterer mer på det.

Nederland og Storbritannia satte som betingelse for å gjenoppta forhandlingene at Island opptrer samlet, altså med enighet blant alle partiene i Alltinget.

- I hvilken grad er det nå konsensus blant alltingspartiene rundt en mulig forhandlingsløsning?

- Vi må se hvordan det utvikler seg. Det var vanskelig, men det lyktes oss å komme som en forent front i forhandlingene. Det holder stadig vekk. Men en del av opposisjonen sier de ikke er særskilt interessert når det nærmer seg avstemningen.

- Hva sier opposisjonspartiene til å fortsette forhandlingene også etter et nei i folkeavstemning?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke diskutert mye om forhandlingene kan fortsette uavhengig av avstemniingen. Noen sier at avstemningen uansett situasjonen skal avholdes, også om en avtale kommer på plass. Andre sier det er helt meningsløst da, sier Sigfusson.

- En katastrofe

- Om vi får noe så på plass er det ikke så viktig om vi får avstemning eller ikke, mener han.

- Men det ville være en katastrofe om forhandlingene går opp i luft og vi får en total usikkerhet.

- Hvorfor katastrofe?

- Hvis forhandlingene går i stykker og vi bare får avstemningen venter det oss en total usikkerhet om hva som vil skje. For Icesave-saken forsvinner ikke. Et nei i en avstemning løser ikke problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men altså: Et nei i folkeavstemningen er ingen katastrofe?

- Nei. Det som teller er at vi har gode forhandlinger i London. Det spiller ingen rolle om vi ikke rekker i mål før avstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva sier Islands motparter til å fortsette forhandlinger uavhengig av lørdagens folkeavstemning?

- Så langt har vi ikke kommet, sier Sigfusson om strategien han har skissert for ABC Nyheter.

- Icesave er overdramatisert

Beregninger viser at verdiene i boet til den konkursrammede Landsbanki, som blant annet drev Icesave, er store nok til å dekke 88 prosent av innskuddene som gikk tapt i Icesave, og som islandske skattebetalere avkreves erstatning for.

- Hvor dramatisk er egentlig Icesave-avtalen når man regner med at verdiene i Landsbankin-boet vil dekke nesten 90 prosent av Icesave-tapene?

- Den er faktisk ikke så stor og dramatisk som mange i debatten har spilt opp til. Det er finanskostnadene som er det store. Rentene vil langt overstige selve det tapte beløpet, framholder Sigfusson.

Håper på mer fra Norge

I mellomtida holder Europa, inkludert Norge og Norden, Island i en skruestikke:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis de ikke innfrir britenes og nederlendernes krav, blir det ikke noe lån fra Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene, til å hjelpe Island ut av den pågående økonomiske krisen.

Sigfussons søsterparti SV har vært blant de hardeste til å bruke IMF som torpedo for å inndrive Gordon Browns krav overfor Island. Men det har vakt en viss intern debatt i SV, der partiveteranen Dag Seierstad blant annet har tatt til orde for en velvillig holdning til Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les i ABC Nyheter: Vil ha Sigbjørn-fond for Island.

- Har du fått noen signaler fra ditt søsterparti om at de vil koble Icesave-saken fra spørsmålet om kriselån?

- Vi har diskutert det. Jeg og Kristin (SV-leder Krising Halvorsen, journ. anm.) kjenner hverandre meget godt. De vet godt hva vi ønsker, at det ikke skal være noen kobling mellom Icesave og IMF/nordiske lån, svarer Sigfusson og sukker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det er jo også politikk i dette her. De nordiske landene forente seg i sine synspunkter og vi har forståelse for at det var noe bak som ikke gjør det lett for Norge alene.

- Norge er som det er

- Hvorfor skulle det være vanskeligere for Norge å gi et lån til Island på selvstendig basis, enn det var for Færøyene?

- Ja, Færøyene utbetalte et frittstående lån til oss allerede i mars. Også Polen bidrar med lån uten å koble til Icesave, svarer Sigfusson og konkluderer:

- Norge er som det er. Jeg tror ikke jeg kommenterer mer på det.