Icesave-striden:Prøver å unngå folkeavstemning

Forhandler fortsatt om Icesave: Vil Johanna Sigurdardottir utsette eller avlyse folkeavstemningen lørdag? Foto: Scanpix
Forhandler fortsatt om Icesave: Vil Johanna Sigurdardottir utsette eller avlyse folkeavstemningen lørdag? Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir prøver og prøver å få britene og nederlenderne til å gi Island en bedre Icesave-avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i år benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen er planlagt til 6. mars.

(ABC Nyheter): Statsminister Johanna Sigurdardottir (Sosialdemokratene) og finansminister Steingrimur Sigfusson (De venstregrønne) gjør fortvilte forsøk på å komme til enighet i tolvte time med britene og nederlenderne om en svært omstridt Icesave-avtale.

- Det kan bli en løsning i dag eller i morgen, sa de i morges ifølge visir.is.

Samtaler har pågått i London i dag og vil fortsette i morgen.

Dramatikken bygger seg dermed opp foran folkeavstemningen om en Icesave-avtale lørdag.

En fersk meningsmåling gjengitt i mbl.is viser at hele 74 prosent av islendingene da vil stemme nei.

Utsettes?

NTB melder i ettermiddag folkeavstemningen kan bli utsatt:

– Jeg vil ikke utelukke at avstemningen kan bli utsatt for eksempel en uke eller to, sa Sigurdardóttir til frammøtte journalister etter et regjeringsmøte tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden dreier seg om islandske skattebetalere skal påta seg å erstatte britiske og nederlandske innskyteres tap da den private islandske nettbanken Icesave gikk konkurs. (Se faktaboks).

Avtalen innebærer at Island må erstatte innskudd for over 32 milliarder norske kroner, 100.000 kroner per islandske innbygger. Men betydelige deler av dette beløpet vil bli erstattet av verdiene i konkursboet i Landsbanki, som drev nettbanken Icesave.

Ønsker å avlyse

De to islandske ministrene mener det vil være meningsløst å avholde den planlagte folkeavstemningen dersom det i siste liten lykkes å komme fram til en avtale som et samlet Allting kan stå bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og finansminister Sigfusson frykter konsekvensene av den fastlåste situasjonen dersom det blir et nei.

Paradoksal avstemning

Den politiske situasjonen på Island nærmer seg det absurde:

Opprinnelig vedtok et knapt flertall i Alltinget (det islandske parlamentet) i desember en Icesave-avtale. Men presidenten nedla veto og sendte loven om Icesave-avtale ut til folkeavstemning 6. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les i ABC Nyheter: Islands president med veto.

Men etter den tid har Nederland og Storbritannia kommet med et bedre tilbud. De to landene satte som betingelse for videre forhandlinger at et samstemt Allting skulle gå god for en ny avtale. Det har så langt ikke lyktes.

Men avtalen folket skal stemme over lørdag, er dårligere enn det Island har fått tilbudt i ettertid.

At regjeringen også forhandler helt opp til avstemnings-dagen for å få en bedre avtale, bidrar heller ikke til å få opp gløden for den versjonen av Icesave som det skal stemmes over lørdag.

Ingen kampanje

Protest-organisasjonen InDefence sier til ABC Nyheter at de ikke driver noen kampanje, selv om de varslet at de skulle gjøre det.

Les i ABC Nyheter: Fyrer opp mot Icesave.

Og regjeringen og de to regjeringspartiene, Sosialdemokratene og De venstregrønne, driver heller ingen kampanje for dette viktige veivalget for Islands forhold til omverdenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltings-representant for De venstregrønne, Arni Thor Sigurdsson, syns ikke mangelen på politiske kampanjer er noe rart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange mener det er nytteløst å ha en folkeavstemning når vi har et tilbud som er bedre enn det skal stemmes over, sier han til ABC Nyheter.

Strid om Norges holdning

Her hjemme har det vært diskusjon om ikke Norge burde bidra med lån for å hjelpe Island ut av sitt økonomiske uføre. SV og Ap har hardnakket holdt på at Island må punge ut i Icesave-striden før de kan få lån.

Senterpartiet, Frp og KrF har derimot gått inn for å hjelpe islendingene uten at en Icesave-avtale er på plass.

I Dagbladet i dag appellerer Fagforbundets leder og Ap-sentralstyremedlem Jan Davidsen om at Norge skal gi hjelp til Islan uavhengig av Icesave.

Der sammenlikner han og Kjartan Lund, generalsekretær i Nordens offentlig ansattes faglige samorganisasjon med Terra-skandalen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«FINANSKRISEN BRØT LØS da Lehman Brothers gikk konkurs høsten 2008. Hattfjelldal og andre kommuner tapte hundrevis av millioner fordi Terra Securities hadde lurt dem til å kjøpe «verdipapirer», utstedt av Lehman. Ingen i Norge drømte om at USAs regjering eller amerikanske skattebetalere skulle dekke dette. Spekulanter må sjøl bære tapet når det går galt.Men stormakter har sin egen logikk. Bak all jus og politikk er kjernen i Icesavesaken enkel: England vil tvinge islendingene til å godta at privatgjeld trylles om til statsgjeld.»

Les i ABC Nyheter: Råkjøret mot Island.

Les på bloomberg.com: Ingen grunn til at Island skal betale.