Full budkrig om Terra

Konsernsjef Jørgen Haslestad (th) i Yara, og styreformann og konsernsjef Michael Bennet i Terra Industries (foto: Scanpix).
Konsernsjef Jørgen Haslestad (th) i Yara, og styreformann og konsernsjef Michael Bennet i Terra Industries (foto: Scanpix).

Yaras bud får sterk konkurranse. Yara-aksjen faller kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CF Industries byr 47,40 dollar per aksje for Terra Industries, det melder CNBC tirsdag ifølge TDN Finans.

Nylig bød gjødselselskapet Yara på sin amerikanske konkurrent Terra Industries. Budet som kom 15. februar i år lød på 41,10 dollar aksjen, som verdsetter Terra til drøye 24 milliarder kroner.

CF Industries bud er altså betydelig høyere, men Yaras bud er et kontantbud, i motsetning til CF som vil betale deler i CF-aksjer.

Terra-budet er på 37,15 dollar per aksje kontant og resten i CF-aksjer.

Yara-aksjen (YAR) faller 5,9 prosent på Oslo Børs etter motbudet.

I full kamp
CF Industries sier i en melding at det kan ikke forstå hvordan Terra Industries kunne inngå en fusjonsavtale med Yara International uten at CF fikk mulighet til å by.

Det skriver konsernsjef Stephen R. Wilson i CF til styreleder Henry R. Slack og konsernsjef Michael Bennett i Terra Industries, ifølge en pressemelding tirsdag.

De forstår heller ikke hvordan Terra kunne akseptere et bud som med en risikojustert nåverdi, ifølge CF, ikke er høyere enn CFs bud fra desember 2009.

- Det er åpenbart at CF Industries er den beste overtakeren for Terra, sier styreleder Stephen R. Wilson i CF Industries. Han viser til det han kaller «de overbevisende strategiske fordelene ved å kombinere de to selskapene».

- Det inkluderer de betydelige synergiene bare vi kan oppnå sammen, sier Wilson.

Terra har tidligere vært negative til å selge til CF Industries:
Terra-styret: Nei, nei, nei
Mener Yara/ Terra-avtalen er mistenkelig

Årelang flørting
CF Industries har i flere runder forsøkte å kjøpe Terra. Yara kom så på banen- og har i hele 19 måneder beilet til sin amerikanske konkurrent.

CF trakk formelt sitt forslag om å kjøpe Terra 14. januar, og dagen etter informerte Yara-sjef Ole Jørgen Haslestad Haslestad Bennett om at han hadde fullmakt til å kjøpe Terra for 40,75 dollar per aksje kontant.

- Vi trakk vårt opprinnelige bud fordi vi trodde at Terra ikke var villig til å takke ja til salg. Nå som Terra er til salgs har vi fremsatt et bud som er høyere enn Yaras betydelig betingede bud, sier Wilson.

Budet er betinget av at Terra avbryter fusjonsprosessen med Yara og inngår fusjonssamtaler med CF Industries. det er også andre betingelser knyttet til budet.

Les også: Yara: - Beste og endelige bud

Les mer om den lange prosessen som nå har brutt ut i full budkrig: Flørtet i 19 måneder - fikk ja

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus