Chile ber om hjelp etter jordskjelvet

Det er desperat behov for hjelp flere steder i Chile. Her fra et marked som blir plyndret i Concepcion. Foto: AP Photo/ Natacha Pisarenko.
Det er desperat behov for hjelp flere steder i Chile. Her fra et marked som blir plyndret i Concepcion. Foto: AP Photo/ Natacha Pisarenko.

Chile ber om internasjonal hjelp for å håndtere jordskjelvkatastrofen. Økonomer bekymrer seg for katastrofens virkninger på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talskvinne for FNs kontor for koordinering av nødhjelp (UNOCHA) opplyser at Chile ønsker hjelp fra omverdenen. Mange land og organisasjoner har tilbudt hjelp, men de har blitt bedt om å vente med å sende utstyr og nødhjelp til chilenske myndigheter har fått oversikt over hva de trenger.

– Regjeringen i Chile har bedt om internasjonal assistanse. Den har også oversendt en liste med prioriteringer, sier UNOCHAs talskvinne Elisabeth Byrs.

Myndighetene forsøkte mandag å få kontroll over de ødelagte områdene etter lørdagens jordskjelv og den påfølgende tsunamien. 10.000 soldater er sendt inn for å forsøke å få slutt på plyndring og lovløshet.

Les mer: 160 pågrepet for plyndring

– Jeg råder kriminelle til ikke å provosere de militære styrkene. Vår respons vil bli tøff, men innenfor lovens rammer, advarte Guillermo Ramirez, militærkommandant i Maule-regionen.

Mange bryter portforbudet og plyndrer av ren desperasjon etter at de har mistet alt de eier.

– Det er til barna mine. Det er eneste måten å skaffe dem noe å spise på, roper en mann idet han river ned metallskoddene i en butikk.

Gymsal ble likhus

Ødeleggelsene i mange mindre kystbyer som ble rammet av tsunamien etter skjelvet, er enorme. I fiskelandsbyen Constitucion, der 350 mennesker er meldt omkommet, er en gymsal gjort om til likhus for å kunne håndtere alle de døde.

Myndighetene i landet har innrømmet at de ikke varslet chilenerne om faren for flodbølger etter jordskjelvet, som hadde en styrke på 8,8.

I byen Concepción, den av de større byene som ble hardest rammet av selve skjelvet, fortsatte letingen etter overlevende mandag. Redningsarbeidere håper å finne mennesker i live i ruinene av en 15 etasjer høy boligblokk. Gjennom natten kunne man høre gjentatte rop: «Er det noen der?» Søndag ble det funnet åtte døde i bygningen, og flere titalls mennesker er savnet.

En gymsal har blitt gjort om til likhus. Foto: AP Photo/Roberto Candia.En gymsal har blitt gjort om til likhus. Foto: AP Photo/Roberto Candia.

Tallet på døde sto mandag på 711, men var ventet å stige når redningsarbeidere når fram til områder som har vært avskåret fra omverdenen.

To nordmenn fikk mindre skader i jordskjelvet i Chile, opplyser Utenriksdepartementet. De to har fått gjenstander på seg og venter på å få legebehandling, opplyste kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i UD til NTB mandag ettermiddag.

Ødelagte telefonforbindelser gjør det vanskelig å få full oversikt.

Ryster økonomien

Mens sjokkerte og sørgende innbyggere forsøker å håndtere situasjonen som best de kan, er økonomer i full sving med å vurdere virkningene av katastrofen på sikt.

En mann tar seg en pause på gaten i Talcahuano. Foto: AFP PHOTO MARTIN BERNETTIEn mann tar seg en pause på gaten i Talcahuano. Foto: AFP PHOTO MARTIN BERNETTI

– Skjelvet vil få en omfattende virkning på Chiles økonomi, sier Nick Chamie, som er ansvarlig for forskning på framvoksende økonomier i investeringsbanken RBC Capital Markets.

Han tror at den chilenske pesoen vil synke i kurs.

Jordskjelvet kan i seg selv komme til å koste landet opptil 30 milliarder dollar (177 milliarder kroner), ifølge risikorådgivningsselskapet Eqecat. Beløpet tilsvarer 15 prosent av Chiles bruttonasjonalprodukt (BNP).

Chile er imidlertid det latinamerikanske landet som står best rustet, både når det gjelder økonomi og styresett, til å håndtere en slik katastrofe. Det forholdsvis gode økonomiske utgangspunktet vil gjøre ting lettere når sykehus, skoler og veier skal bygges opp igjen.

Ut av resesjon

Før skjelvet inntraff, var det ventet at Chiles økonomi ville vokse med 5,5 prosent i 2010, etter å ha krympet med 1,9 prosent i fjor. Men skjelvet vil bremse gjenreisingen etter resesjonen.

Det vil gi landets påtroppende president Sebastian Piñera ekstra utfordringer. Han skal lede landets første høyreorienterte regjering på 20 år og har lovet å styrke den økonomiske veksten.

– Jordskjelvet vil skape alvorlige problemer i noen uker, sier Goldman Sachs-økonom Alberto Ramos, som tror BNP vil lide gjennom hele første halvår. Sentralbanken vil holde renten lav for å bidra til flyt i økonomien, tror han.

Et lyspunkt er det imidlertid at landets store kobbergruver ser ut til å ha sluppet lett unna katastrofen. (©NTB)

Les mer: – To millioner berørt av jordskjelvet i Chile | ABC Nyheter

Fanger rømte etter jordskjelv i Chile | ABC Nyheter

Flere hundre nordmenn i Chile | ABC Nyheter

500 ganger kraftigere enn jordskjelvet i Haiti | ABC Nyheter

100 fanget i ruin i Chile | ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus