Høy strømpris gir mindre industriproduksjon

Norske Skog er blant dem som reduserer industriproduksjonen på grunn av høye strømpriser (foto: Scanpix).
Norske Skog er blant dem som reduserer industriproduksjonen på grunn av høye strømpriser (foto: Scanpix).

De høye strømprisene tvinger industrien til å redusere produksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Situasjonen som oppsto denne uken har medført at en del bedrifter reduserer eller stopper produksjonen i kortere eller lengre tid. Når prisen kommer opp i over 11 kroner per kWh finnes det ikke et produkt som kan forsvare en slik kraftpris, sier direktør i Norsk Industri, Svein Sundsbø.

Det var mandag spotprisen i Midt-Norge kom opp i 11 kroner. Også tidligere i vinter har det vært svært høye priser i perioder.

Stopper ved høy pris
Noen bedrifter stopper produksjonen noen timer når det er ekstreme priser, andre reduserer i flere dager mens noen ser situasjonen an.

Det er i områdene som har opplevd spesielt høye spotpriser på strøm, Nord- og Midt-Norge og deler av Østlandet, at industrien reduserer produksjonen.

– Industrien gjør det som kan gjøres i en slik situasjon, reduserer produksjon og forbruk, og sparer strøm. Samfunnet profitterer nå på at industrien har denne fleksibiliteten. Det bidrar til å få prisene ned, sier Sundsbø.

Spesielt
Sundsbø peker på at det er helt spesielle forhold som har ført til de høye prisene og faren for mangel på strøm framover.

– Hovedårsaken til denne situasjonen er at en stor del av den svenske kjernekraftproduksjonen er ute av drift samtidig som vi opplever århundrets kuldeperiode. En skal være varsom med å trekke bastante langsiktige konklusjoner av dette, sier Sundsbø.

Derimot ser han en fare for at det kan bli problemer med krafttilgangen til våren på grunn av lite nedbør.

– Hvis det er fare for en vårknipe, bør myndighetene vurdere nøye hvordan de skal forberede en slik situasjon. Da er det mulig ta i bruk en ordning der noen bedrifter etter avtale med myndighetene reduserer produksjonen og får betalt for det, sier han.

Sparer strøm
Norske Skog og Hydro er blant bedriftene som sparer strøm der de kan ved sine bedrifter, spesielt i Midt-Norge.

– Vi holder produksjonen så lav som mulig uten at det går ut over kundeavtalene våre, sier informasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog.

Han forteller at konsernet har langsiktige kontrakter og i tillegg kjøper i spotmarkedet.

– Når strømprisen er så høy som nå, reduserer vi slik at vi slipper å kjøpe i spotmarkedet. Da frigjør vi også kraft som vi kan selge i markedet, sier Bratlie.

– Høye kraftpriser er ikke en ønskesituasjon for oss. Vi ønsker oss stabile konkurransedyktige priser i Norge, og vi har lenge advart mot situasjonen i Midt-Norge, sier Bratlie.

Stopper en time
– De høye prisene er en stor ekstrakostnad for oss. Vi har ved flere anledninger redusert strømforbruket ved aluminiumsverket i Sunndal i perioder på en time av gangen. Det er det vi kan gjøre innenfor de tekniske begrensningene vi opererer, opplyser informasjonssjef Lars Nermoen i Hydro.

En produksjonslinje ved verket i Sunndal er stengt ned, men det skyldes markedsforholdene. Det har ikke vært vurdert å stenge ned resten av produksjonen, opplyser Nermoen. (©NTB)

Personvernpolicy