- Forventningene presser opp boligprisene

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tro på boligprisvekst og tykkere lommebok forsterker prispresset i boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av tre forventer boligprisvekst den kommende to-årsperioden. Det viser tall fra Forventningsbarometeret for første kvartal 2010 som utarbeides av Questio for DnB Nor Eiendom.

Boligprisforventningene har holdt seg stabilt på et høyt nivå de siste tre kvartalene, men troen på boligprisvekst er blitt noe sterkere siden forrige måling.

Større forskjeller
Ved tidligere målinger har forventningene om økte boligpriser vært veldig samstemte, både når det gjelder byer, tettsteder og landet forøvrig. Nå går det mot større forskjeller i forventningene til boligprisene alt etter hvor folk bor. Hovedstaden skiller seg klart ut med en andel på 80 prosent som tror på boligprisøkning. Resten av landet ligger mellom 61 og 67 prosent.

- Boligprisene utvikler seg mer ulikt geografisk enn tidligere. Ser man på befolkningsveksten skjønner man at behovet for boliger ikke blir mindre i fremtiden. Flyttemønsteret og urbaniseringen viser at etterspørselen - og prispresset - vil bli klart størst i de store byene, hvis ikke boligbyggingen tar seg kraftig opp, sier markedssjef Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom.

- Presser prisene oppover
Så å si uten unntak følger utviklingen i boligprisene hakk i hæl etter utviklingen i forventningene, mener Syverstad.

- Utviklingen i forventningene tyder derfor på fortsatt boligprisvekst. Vi tror at boligprisene vil stige videre utover i 2010, men at mesteparten av økningen vil komme i første halvår, sier Syverstad.

Det siste året har boligprisene økt med 13 prosent. De fleste analytikere er enige om at en så sterk vekst ikke er sunn for boligmarkedet.

- Etterspørselspress og for lite tilbud av boliger presser prisene oppover. Men de forventede økningene i boligprisene og renten vil sannsynligvis dempe prisstigningen utover året, tror Syverstad.

Den delen av befolkning som tror prisene vil synke har holdt seg på rundt 8 prosent de tre siste kvartalene.

Statistisk sentralbyrå spådde i forrige uke at boligprisene i snitt skal opp drøyt seks prosent årlig de neste fire årene.

Les hele saken: Boligmarkedet kommer sterkere

Tror på bedre økonomiSyverstad mener nordmenns sterke tro på boligprisvekst de neste årene henger tett sammen med forventninger til utviklingen i egen økonomi.

- Vi er også optimistiske når det gjelder lommeboken. Flere enn 9 av 10 tror den personlige økonomien vil bedres eller holde seg på dagens nivå. Det at folk føler seg trygge på jobbene sine og den økonomiske utviklingen er det som til syvende og sist avgjør når man velger å kjøpe eller selge bolig.

Særlig befolkningen under 30 år har tror på god utvikling i egen økonomi.

Les også: Rush etter folkehytter
Sjekk boligprisene der du bor

Dette vil gi kraftig boligprisvekst

Personvernpolicy