Solgte unna aksjefond

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Gevinstsikring etter fantastisk børsår, eller flukt etter ruglete januar? Ola og Kari selger seg ned i aksjefond for første gang på 15 måneder

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Fondsportefølje
Kalkulatoren beregner verdiutviklingen i en portefølje med forskjellige forutsetninger for avkastning på de enkelte plasseringsformene.

Hvor høy aksjeandel tåler du
Kalkulatoren hjelper deg til å bestemme hvor høy aksjeandel du tåler å ha i porteføljen din.

Kostnadenes betydning i fond
Kalkulatoren viser hvilken betydning de forskjellige kostnadskomponentene i et fond har.

Meravkastningskalkulator
Kalkulatoren viser deg hvor store forskjellene blir i forventet avkastning med ulike spareporteføljer.

Totalt ble det plassert 3,2 milliarder kroner mer i aksjefond i januar 2010, viser nye tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

- Det er en frisk start på året i aksjefonds-tegningen, men norske personkunder har sin første måned med negativ nettotegning i aksjefond siden september 2008, påpeker administrerende direktør Lasse Ruud i VFF.

Norske personkunder nettotegnet aksjefond for -0,2 milliarder kroner i januar. Det vil si at nordmenn solgte mer enn de kjøpte.

- Ruglete januar
Ruud mener det kan være ulike årsaker til at innløsningen økte litt. - Det var litt ruglete på børsen i januar. Det kan ha hatt betydning, tror Ruud.

Januar er vanligvis en sterk børsmåned, men sist måned endte den ned 2,38 prosent.

I tillegg kan det også ha vært noen som innløste i januar for å få med seg skjermingsfradrag på gevinster som utsatt, innløsninger som kunne ha funnet sted på slutten av fjoråret, tror Ruud.

abcpenger.no/kalkulator
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi

Tok gevinst
2009 ga en formidabel oppgang i aksjemarkedet, og Oslo Børs steg hele 65 prosent.

Ruud ser derfor ikke bort fra at en del privatkunder har tatt gevinst, selv om VFF mener at man i prinsippet «aldri» burde selge, og burde være langsiktige i aksjemarkedet.

Ruud påpeker at det historisk har vært variasjoner fra måned til måned, og at det derfor er vanskelig å være bastant i konklusjonene.

I januar hadde norske personkunder totalt 88,8 milliarder plassert i aksjefond.

Norske institusjonskunder nettotegnet aksjefond for drøye 1 milliard kroner i januar og har plassert 83,4 milliarder kroner i aksjefond.

Utenlandske kunder nettotegnet aksjefond for 2,4 milliarder kroner sist måned og har 60,6 milliarder kroner i aksjefond.

Samlet nettotegning for alle verdipapirfond var på 9,4 milliarder kromer, hvorav 5,6 milliarder kroner var reinvestering av utbytte i rentefond. Totalt er det plassert 418 milliarder kroner i verdipapirfond her til lands.

Er det smart å spare i fond nå - eller skal man holde se unna aksjer? Diskuter saken!

Les også:
«Aldri mer dyre fond»
- Trist at aksjefondssparing likestilles med gambling

- Aksjefond krever ingen innsikt i aksjer

Personvernpolicy