Kvinnen bak Hellas' gjeldstragedie

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Antigone Loudiadis (46) sørget for at Goldman Sachs tjente grovt på å pakke inn gresk gjeld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antigone Loudiadis (46) er arkitekten bak Goldman Sachs' kontroversielle handel med den greske regjeringen i 2001, ifølge Wall Street Journal.

Den kompliserte handelen hun fikk i stand tillot Hellas å redusere den utestående gjelden ved først å konvertere gjelden til euro, og deretter restrukturere gjelden til gunstige valutakurser.

Etter som dette ble gjort av en privat aktør bidro det til å holde størrelsen på landets gjeld skjult frem til nå nylig. Da markedene begynte å granske landets økonomi. EU undersøker også for tiden hvordan Hellas havnet i den dype økonomiske krisen.

Tjente 300 mill. dollar
Forrige helg avslørte New York Times at den finansielle krisen som nå hjemsøker Hellas er hjulpet frem av en beslektet Wall Street-taktikk som skapte subprime-krisen. Dokumenter og intervjuer viser at Hellas, Italia og trolig flere europeiske land har fått god hjelp fra Wall Street til å skjule sin galopperende gjeld.

Les også: Hellas benektet transaksjoner

En avtale konstruert av Goldman Sachs hjalp ifølge avisen å holde milliardgjeld unna budsjettkontrollørene fra EU.

Forretningsbankgiganten Goldman Sachs håvet inn 300 millioner dollar på handlene, ifølge internasjonale medier.

Noe som fikk kolleger til å måpe over Loudiadis’ evne til å lande lukrative avtaler.

Loudiadis ble Goldman-partner i 2000, og skal ha håvet inn så mye som 12 millioner dollar årlig, som nestsjef for selskapets investeringsbankavdeling i Europa.

Nå er hun administrerende direktør for det Goldman-eide forsikringsselskapet Rothesay Life Ltd.

Gjeldsavtale hjalp karrieren
Under gresktalende Loudiadis’ ledelse fikk Goldman i stand en rekke valutabyttehandler for Hellas. Landet ble dermed i stand til å benytte gunstige vekslingskurser til å fastsette noe av landets gjeld.

I valutaswapmarkedet foretar to aktører et bytte mellom to valutaer med avtale om å reversere byttehandelen på et fremtidig tidspunkt til et bestemt kursforhold mellom de to valutaene.

I 2001, når kursene ble lite attraktive, hjalp Loudiadis Hellas med å strukturere en annen avtale som gjorde regjeringen i stand til å fortsette å benytte fordelaktige vekslingskurser i bokføringen.

Hellas-avtalen som ga Goldman 300 millioner dollar i inntekter, var ansett som en svært krevende oppgave, og satte derfor fart på karrieren til Loudiadis.

Les også: - Risiko for ytterligere eurofall
Hellas benektet transaksjoner

Hellas kan få 200 milliarder i krisehjelp

Personvernpolicy