Argentina får støtte i striden om Falklandsøyene

Venezuelas president Hugo Chavéz (bildet) er en av de latinamerikanske lederne som nå gir Argentina full støtte i landets nye strid med Storbritannia om Falklandsøyene. Striden har brutt ut etter at et britisk selskap har varslet oljeleting utenfor øygruppen sør i Atlanterhavet. Foto: REUTERS/SCANPIX
Venezuelas president Hugo Chavéz (bildet) er en av de latinamerikanske lederne som nå gir Argentina full støtte i landets nye strid med Storbritannia om Falklandsøyene. Striden har brutt ut etter at et britisk selskap har varslet oljeleting utenfor øygruppen sør i Atlanterhavet. Foto: REUTERS/SCANPIX

Latinamerikanske ledere gir full støtte til Argentina i landets nye strid med Storbritannia om Falklandsøyene. Britene er klare til å starte oljeleting utenfor øygruppen sør i Atlanterhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oljeplattform er på plass rundt 100 kilometer nord for øyene, meldte den britiske rikskringkastingen mandag. Argentina mener virksomheten krenker landets suverenitet og har lagt begrensninger på britisk skipsfart i regionen.

Landet krever at alle skip som skal til Falklandsøyene, først må innhente tillatelse fra myndighetene i Buenos Aires. Argentinerne tapte i 1982 en kort, men blodig krig mot britene om råderetten over øygruppen.

Støtter Argentina

Den argentinske utenriksministeren Jorge Taiana har tatt opp saken på et møte i Rio-gruppen av latinamerikanske og karibiske land, som søndag og mandag holdt møte i Cancun i Mexico. Støtten herfra kan ifølge diplomater bli viktig for Argentina.

Venezuelas president Hugo Chávez etterlater ingen tvil om hvor han står i striden.

– Hør nå her, England, hvor lenge har dere tenkt å bli på Las Malvinas? spurte Chávez i helgen med bruk av det spanske navnet på Falklandsøyene.

– Engelskmennene truer fortsatt Argentina, men vi lever ikke lenger i 1982. Hvis det bryter ut en konflikt, kan du være sikker på at Argentina ikke vil stå alene slik landet gjorde den gang, sa Chávez med adresse til Storbritannias dronning Elizabeth.

«Ingen innblanding»

Oljeselskapet Desire, som står bak den omstridte prøveboringen, prøver å holde seg utenfor krangelen mellom Storbritannia og Latin-Amerika.

– Desire er et forretningsselskap, og vi blander oss ikke inn i det Argentina sier om å bringe saken inn for FN, sier en talsmann.

Flertallet av de rundt 3.000 innbyggerne på Falklandsøyene er på sin side ikke i tvil om hvor de står.

– Vi har hørt dette tøvet fra argentinernes side i årevis, og det vi nå hører, er bare mer av det samme, sier lokalpolitikeren Jan Cheek ifølge London-avisen .

Avisen antyder at Argentinas president Cristina Kirchner kan ha mer enn rent folkerettslige motiver for sin harde linje i den nye striden om øyene. Kirchner gjør det dårlig på meningsmålingene og trenger en sak å gjøre seg populær på, heter det i artikkelen. (©NTB)

Personvernpolicy