- Bare tre renteøkninger i 2010

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).

Svak vekst i norsk økonomi ifjor gjør at ekspertene nå venter lavere tempo i renteøkningene fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjorårets opptur i norsk økonomi ble aldri så sterk som Norges Bank så for seg. Denne uken la Statistisk sentralbyrå frem tall for den økonomiske utviklingen som overrasket både ekspertene og markedet.

Selv om økonomien snudde fra nedgang til oppgang allerede i fjorårets andre kvartal, har veksten siden den tid vært svært så moderat. Siden bunnen har veksten i fastlandsøkonomien vært 0,5 prosentpoeng svakere enn Norges Bank har anslått. Det skyldes både at veksten i fjerde kvartal var overraskende svak og at veksten de to foregående kvartalene ble revidert ned i forhold til tidligere rapporteringer fra SSB.

- Det økonomiske oppsvinget har vært svakere enn tidligere antatt, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Mindre prispress
Han peker på at slakket i økonomien dermed er større enn tidligere antatt. Og jo mer ledig kapasitet det er i økonomien, dess mindre blir presset på prisene. Norges Bank styrer som kjent renten med et mål om en stabil vekst i prisene.

- Det betyr at Norges Bank må sette en lavere rente enn tidligere antatt, sier Wilhelmsen.

Han tror derfor at Norges Bank lar være å heve renten på det neste rentemøtet i mars. Og det overraskende svake økonomiske oppsvinget får også konsekvenser for den videre rentesettingen, mener Wilhelmsen. Tidligere ventet First Securities at renten ville bli hevet tilsammen fem ganger i år til 3,0 prosent ved utgangen av året.

- Nå tror vi at det bare kommer tre renteøkninger i 2010, sier Wilhelmsen.

Går det slik Wilhelmsen tror kommer den første hevingen i mai, mens de to siste kommer i løpet av høsten slik at renten er på 2,5 prosent ved utgangen av året.

Fra mars til mai
Den overraskende svake veksten i norsk økonomi har fått flere andre økonomer til å revurdere sitt rentesyn de siste dagene. Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets tror sannsynligheten for at renteøkningen blir utsatt til mai har økt etter at veksttallene ble kjent.

- Kombinert med noe svakere konsumtall for januar, føler vi at sannsynligheten for mars-heving er en del mindre og at sannsynligheten for mai har økt, sier Syed til DN.no.

Handelsbanken Capital Markets tror foreløpig at Norges Bank nøyer seg med tre hevinger i år, men har prognosen oppe til vurdering.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har mistet troen på renteøkning allerede i mars. Også han venter tre økninger før året er omme.

- Vi venter nå første økning i mai, så i august og oktober, skriver Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets fredag.

Les også:
- Riktig å se mer på boligprisene
- Vanskelig å heve rentene nå
- Opptur først i 2013

Personvernpolicy