- Vanskelig å heve renten nå

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).

Den svake veksten i norsk økonomi gjør at sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig lar være å heve renten i mars, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tallene trekker klart i retning av at de utsetter det, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets etter dagens svake BNP-tall.

Fallet i norsk fastlandsøkonomi stoppet opp i andre kvartal ifjor, men siden den tid har det bare såvidt vært vekst i økonomien, ifølge tall som ble offentliggjort torsdag.

Les mer: Skuffende svak vekst

Oppturen i norsk økonomi har vært svakere enn Norges Bank har sett for seg. Det kan bety en svakere renteoppgang fremover.

- Dette var overraskende. Norsk økonomi er fortsatt i nedgangskonjunktur og renteøkningen i mars begynner å henge i en tynn tråd. Med denne svake veksten blir det vanskelig for Norges Bank å heve rentenivået noe særlig, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans.

- Det er fortsatt et omslag i norsk økonomi fra andre kvartal ifjor og frem til nå, men det er veldig moderat for å si det forsiktig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

I andre kvartal var veksten 0,1 prosent, mens den var på 0,3 prosent både i tredje og fjerde kvartal.

- Den er veldig forsiktig. Vi har begynt på en veldig moderat opptur, konstaterer Bruce.

Forsiktig oppgang
Den svake veksten førte til at fastlands-bnp samlet sett falt med 1,5 prosent i løpet av 2009. Norges Bank ventet en nedgang på 1,25 prosent og den svake utviklingen vil få konsekvenser for den videre renteutviklingen mener Bruce.

- Dette tilsier en mer forsiktig renteprognose, sier Bruce.

Norges Bank legger frem en ny prognose i Pengepolitisk rapport som kommer i forbindelse med rentemøtet 24. mars. Bruce tror også at tallet kan føre til at Norges Bank lar være å heve renten i mars og i stedet venter til mai.

- Dette vil nok bety en mer forsiktig renteoppgang og mindre sannsynlighet for økning i mars, sier Bruce.

Dersom Norges Bank holder renten i ro på rentemøtet 24. mars, er neste mulighet 5. mai.

Kan utsette rentehoppet
Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener dagens tall isolert sett tilsier at det ikke blir noen renteoppgang i mars. Han understreker imidlertid at DnB Nor Markets foreløpig ikke har tatt en endelig beslutning om hva meglerhuset skal mene om marsmøtet.

- Disse tallene oppsummerer utviklingen om at bildet har vært litt på den svake siden. Det kan understøtte at det var en dueaktig tone i avveiningen fra Norges Bank ved det forrige rentemøte, sier Aamdal.

I renteprognosen fra forrige pengepolitiske rapport antyder Norges Bank at det er omtrent like stor sjanse for en oppgang på møtet i mars og mai.

Aamdal mener dagens tall isolert sett skyver oppgangen frem til mai-møtet.

- Tallene trekker klart i retning av at de utsetter det. Sammen med en sterk krone er det vanskelig å argumentere for mars, sier Aamdal.

SSB tar ned sin renteprognose for årene fremover i sin i ferske Konjunkturapport, sammenlignet med hva tallknuserne trodde i desember ifjor.

Slik venter SSB at utlånsrenten vil ligge fremover (pengemarkedsrente i parentes):

2010201120122013
4,0 (2,6)4,5 (3,4)5,5 (4,5)6,4 (5,2)

Les også:
Opptur først i 2013
Vi tar finansministeren på alvor
Kronen dykker
Boligmarkedet kommer sterkere

Personvernpolicy