- Vanskelig å heve renten nå

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svake veksten i norsk økonomi gjør at sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig lar være å heve renten i mars, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tallene trekker klart i retning av at de utsetter det, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets etter dagens svake BNP-tall.

Fallet i norsk fastlandsøkonomi stoppet opp i andre kvartal ifjor, men siden den tid har det bare såvidt vært vekst i økonomien, ifølge tall som ble offentliggjort torsdag.

Les mer: Skuffende svak vekst

Oppturen i norsk økonomi har vært svakere enn Norges Bank har sett for seg. Det kan bety en svakere renteoppgang fremover.

- Dette var overraskende. Norsk økonomi er fortsatt i nedgangskonjunktur og renteøkningen i mars begynner å henge i en tynn tråd. Med denne svake veksten blir det vanskelig for Norges Bank å heve rentenivået noe særlig, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans.

- Det er fortsatt et omslag i norsk økonomi fra andre kvartal ifjor og frem til nå, men det er veldig moderat for å si det forsiktig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I andre kvartal var veksten 0,1 prosent, mens den var på 0,3 prosent både i tredje og fjerde kvartal.

- Den er veldig forsiktig. Vi har begynt på en veldig moderat opptur, konstaterer Bruce.

Forsiktig oppgang
Den svake veksten førte til at fastlands-bnp samlet sett falt med 1,5 prosent i løpet av 2009. Norges Bank ventet en nedgang på 1,25 prosent og den svake utviklingen vil få konsekvenser for den videre renteutviklingen mener Bruce.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette tilsier en mer forsiktig renteprognose, sier Bruce.

Norges Bank legger frem en ny prognose i Pengepolitisk rapport som kommer i forbindelse med rentemøtet 24. mars. Bruce tror også at tallet kan føre til at Norges Bank lar være å heve renten i mars og i stedet venter til mai.

- Dette vil nok bety en mer forsiktig renteoppgang og mindre sannsynlighet for økning i mars, sier Bruce.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Norges Bank holder renten i ro på rentemøtet 24. mars, er neste mulighet 5. mai.

Kan utsette rentehoppet
Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener dagens tall isolert sett tilsier at det ikke blir noen renteoppgang i mars. Han understreker imidlertid at DnB Nor Markets foreløpig ikke har tatt en endelig beslutning om hva meglerhuset skal mene om marsmøtet.

- Disse tallene oppsummerer utviklingen om at bildet har vært litt på den svake siden. Det kan understøtte at det var en dueaktig tone i avveiningen fra Norges Bank ved det forrige rentemøte, sier Aamdal.

I renteprognosen fra forrige pengepolitiske rapport antyder Norges Bank at det er omtrent like stor sjanse for en oppgang på møtet i mars og mai.

Aamdal mener dagens tall isolert sett skyver oppgangen frem til mai-møtet.

- Tallene trekker klart i retning av at de utsetter det. Sammen med en sterk krone er det vanskelig å argumentere for mars, sier Aamdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SSB tar ned sin renteprognose for årene fremover i sin i ferske Konjunkturapport, sammenlignet med hva tallknuserne trodde i desember ifjor.

Slik venter SSB at utlånsrenten vil ligge fremover (pengemarkedsrente i parentes):

2010201120122013
4,0 (2,6)4,5 (3,4)5,5 (4,5)6,4 (5,2)

Les også:
Opptur først i 2013
Vi tar finansministeren på alvor
Kronen dykker
Boligmarkedet kommer sterkere